Reumatologie

Nagelriemonderzoek

Het nagelriemonderzoek (ook wel capillaroscopie genoemd) voeren we uit bij mensen met klachten van Raynaud. Kenmerkend voor ‘Raynaud’ zijn koude handen met een witte, later blauwe en soms rode verkleuring. Deze klachten zijn erg vervelend, maar meestal onschuldig (primaire vorm van Raynaud). Soms worden de klachten veroorzaakt door een onderliggende reumatische ziekte (secundaire vorm van Raynaud). Capillaroscopie is van grote waarde gebleken bij het onderscheid maken tussen de primaire en de secundaire vorm van Raynaud. Samen met andere onderzoeken helpt capillaroscopie bij het stellen van een juiste diagnose op basis waarvan we het behandelplan opstellen.

Voorbereiding op het onderzoek

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat uw vingers op kamertemperatuur zijn. Daarom vragen wij u 15 minuten eerder aanwezig te zijn. Verder is het belangrijk dat u voor het onderzoek:

  • niet rookt (2 uur van tevoren);
  • niet naar de manicure gaat (2 weken van tevoren);
  • de nagelriemen niet naar achteren duwt (2 weken van tevoren);
  • geen nagellak gebruikt (2 weken van tevoren). Gelnagels mogen blijven zitten als de nagelriem maar minimaal 3 mm vrij ligt. 

Het onderzoek

Het onderzoek is pijnloos, duurt ongeveer 20 tot 30 minuten en wordt uitgevoerd door een reumatoloog. U gaat zitten en legt de handen plat op de onderzoekstafel. De reumatoloog brengt een druppeltje olie aan op de nagelriem. Hiervoor gebruiken we meestal arachideolie/notenolie. Als u een notenallergie heeft, moet u dit vooraf melden.

Nadat de reumatoloog de olie aangebracht heeft, zetten we een cilindervormig instrument op uw nagel. Dit instrument heet een capillaroscoop en is met een computer verbonden. Op het computerscherm zijn de haarvaten (capillairen) zichtbaar en kunnen we tot 200x vergroten. Met de capillaroscoop maken we tegelijkertijd foto’s van de beelden. De foto’s slaan we op om later nog eens te beoordelen of eventueel te vergelijken met eerder onderzoek. Bovenstaande procedure herhalen we bij iedere vinger, behalve bij de duim.