Artikeloverzicht

'Dat ik voor het eerst in jaren weer pijnvrij kon lopen, was geweldig'

Door een hersenbloeding raakte Lies van Hoek aan haar linkerzijde verlamd. Een revalidatietraject volgde, maar helaas bleef ze last houden van ernstige loop- en pijnklachten. Een bezoek aan het Loop Expertise Centrum in de Sint Maartenskliniek – en de operatie die erop volgde – veranderde dat. “Ik heb mijn leven eindelijk terug.”

Lies: “Het was november 2011 toen ik naar de schuur liep om iets uit de vriezer te pakken. Op de terugweg botste ik ineens overal tegenaan en liet ik alle spullen uit mijn handen vallen. Mijn man sloeg alarm en belde een ambulance. In het ziekenhuis bleek ik een hersenbloeding te hebben gehad. Ik merkte toen ook meteen dat ik mijn linkerarm en –been niet meer kon gebruiken.”

Revalideren

“In het revalidatiecentrum hoorde ik dat er nog kracht in mijn been zat. Goed nieuws, want dat betekende dat ik er opnieuw mee kon leren lopen.” In totaal revalideert Lies vier maanden. “Daarna kon ik mezelf thuis redelijk redden. Zo kon ik met één hand toch nog het huishouden doen. Mijn man hielp me met de boodschappen en ik had zelfs een speciale driewielerfiets. Lange stukken lopen ging niet, maar ik kon me in ieder geval voortbewegen.”

Aan huis gekluisterd

De problemen beginnen pas echt als Lies een nieuwe enkel-voet-orthese krijgt. “Dat omhulsel moest mijn enkel ondersteunen, maar paste niet goed. De instrumentmaker dacht dat het aan de schoen lag, terwijl de schoenmaker het tegenovergestelde zei. Intussen ging mijn voet steeds schever staan. Ik kon geen vijf meter meer lopen, zo pijnlijk was het. Ook ’s nachts hield de pijn me wakker. Daardoor raakte ik steeds meer aan huis gekluisterd.”

Lezing

In 2014 is haar fysiotherapeut toevallig bij een lezing over het Loop Expertise Centrum (LEC) in de Sint Maartenskliniek. “Het ging over een elektrisch apparaatje dat impulsen geeft aan spieren van mensen met een hersenaandoening, waardoor lopen makkelijker gaat. ‘Misschien is dit iets voor jou’, zei mijn fysio. Via mijn huisarts kreeg ik een verwijzing en twee maanden later mocht ik al langskomen in de Sint Maartenskliniek.”

Operatie

Na verschillende onderzoeken hoort Lies dat een operatie, waarbij haar voet wordt rechtgezet, de beste oplossing is. “In eerste instantie was ik daar niet happig op. Wat als het mis zou gaan? Ik had bovendien óók geoefend met dat elektrische apparaatje, en was daar best tevreden over. Volgens de artsen was dit alleen geen langdurige oplossing. Uiteindelijk volgde ik hun advies daarom toch op. Ik wilde gewoon geen pijn meer, dus ik greep iedere kans aan.”

Eindelijk pijnvrij

Ik mocht na de operatie lange tijd niet lopen. De wond aan mijn voet moest namelijk eerst genezen en de botten moesten aan elkaar groeien. Toen het loopgips eraf ging, kon ik meteen een circuit lopen. Het ging ontzettend goed en het behandelend team was supertevreden.” Lies wordt emotioneel als ze eraan terugdenkt. “Dat ik voor het eerst in jaren weer pijnvrij kon lopen, dat was ronduit geweldig.”

Vertrouwen door begeleiders

In totaal revalideert Lies tien weken (poliklinisch) in het LEC. “Ik stond veel op de loopband en ging met sprongen vooruit. Dat kwam ook door de hulp die ik kreeg. Mijn begeleiders in het LEC waren enorm deskundig. Ik hing in een tuigje, waardoor ik vrij kon bewegen en niet bang was om te vallen. Dat gaf me veel vertrouwen.”

Slakkengangetje

“De operatie is nu vijf jaar geleden en ik kijk er positief op terug. Ik kan lopen! Wel langzaam, maar ik kom vooruit. Ook kan ik fietsen, winkelen en zelf boodschappen doen. Maar het allerfijnste vind ik dat ik weer kan tuinieren in mijn moestuin – ik hoef er niet meer met de regiotaxi naartoe, maar pak gewoon de fiets.”

Geen rolstoel

“Soms denk ik aan hoe mijn leven zou zijn gegaan zonder operatie. Waarschijnlijk was ik dan in een rolstoel beland. En moet je me nu zien! Dat ik steeds vanuit Deurne naar Nijmegen moest reizen, vond ik dan ook helemaal niet erg. Het was de moeite waard. Ik zou iedereen met soortgelijke problemen hetzelfde aanraden, want het heeft mijn leven echt veranderd.”

De Sint Maartenskliniek en het Radboudumc hebben hun krachten gebundeld in het Loop Expertise Centrum. Deze samenwerking is gericht op volwassenen en kinderen met loop- en balansproblemen door een neurologische aandoening. Dankzij deze samenwerking kunnen specialisten met elk hun eigen deskundigheid werken aan uw behandeldoelen. We kunnen uw klachten en wensen effectief en uitgebreid onderzoeken. Voor de behandeling gebruiken we de laatste wetenschappelijke inzichten, innovaties en de nieuwste behandelapparatuur. Er kan vaak meer dan u denkt. Lees dan verder op onze pagina over beter lopen na zenuw- of hersenletsel.