Artikeloverzicht

Maarten & kennis

Zoals zovelen zocht reumatoloog Maarten Rood een bezigheid tijdens de coronaperiode. Die was eigenlijk al vóór de pandemie gevonden, maar de hobby kwam in de tijd van ‘handen- stuk-wassen’ en mondkapjes tot volle wasdom: in de natuur, samen met zijn zoon (eveneens dierengek), vogels spotten én fotograferen. “We zijn geen experts, maar ongemerkt doen we veel kennis op. Vooral door met écht fanatieke vogelaars te praten.”

Op de helft

“De grote beesten in ons land – everzwijnen, edelherten – hadden we al gezien. Dus zochten we iets anders om naar te kijken. Dat werden vogels, te beginnen bij de zeearend. We zijn daarvoor naar de Oostvaardersplassen gegaan. Naast vogels zagen we ook veel vogelaars. Met kijkers en enorme telescooplenzen. We ontdekten dat als je echt goed naar een vogel kijkt, je allerlei specifieke kenmerken ziet. Zo kun je bij meeuwen zien welke jaargang het betreft. Die kennis maakt het nog leuker. Een nieuwe hobby was geboren. Mijn zoon maakt de foto’s, ik tuur mee, op zoek naar vogelsoorten die we nog niet gespot hebben. Je hebt in Nederland ongeveer 500 soorten. We zijn op de helft.”

"Je hebt in Nederland ongeveer 500 soorten. We zijn op de helft."

16 nieuwe soorten

“Ik werk al 15 jaar in Ziekenhuis Gelderse Vallei – sinds kort is onze reumapoli onderdeel van de Sint Maartenskliniek. De natuur rondom Ede is prachtig: de Ginkel, het Binnenveld, de Hoge Veluwe. Hier valt veel te bekijken. Verder is Texel echt een vogelparadijs. Bij ons eerste bezoek scoorden we 16 nieuwe soorten. Wordt er een paar dagen achter elkaar ergens een bijzondere vogel gespot? Dan gaan we daarnaartoe. Dit najagen heet ‘twitchen’. Onze stelregel is wel dat het maximaal een uur rijden is. Het is een hobby, geen obsessie.”