Artikeloverzicht

Special - Kennis, de basis van onze patiëntenzorg

Kennis staat aan de basis van onze patiëntenzorg. We doen voortdurend onderzoek om onze zorg nog een beetje beter, slimmer en goedkoper te maken. Onze artsen, verpleegkundigen en therapeuten gebruiken de nieuwste wetenschappelijke inzichten direct in hun werk, zodat je bij ons de beste behandeling krijgt. Natuurlijk delen we deze kennis ook. We leiden jonge artsen op en werken veel samen met andere ziekenhuizen en universiteiten. Zodat niet alleen onze patiënten, maar mensen wereldwijd betere zorg krijgen. In deze special geven we drie voorbeelden van interessante (lopende) onderzoeken.

Nieuwe meniscusprothese voor mensen met knieklachten

Bij een groot aantal mensen met een pijnlijke knie is in het verleden de meniscus aan de binnenzijde van de knie verwijderd. In veel gevallen zijn de klachten daarmee helaas niet verdwenen. Vaak gaat het om patiënten die nog te jong zijn voor een knieprothese. Zij vallen tussen wal en schip; er is eigenlijk nog geen goede behandeling voor. Reden voor ons om te kijken naar nieuwe behandelopties voor mensen met knieklachten. Samen met AtroMedical, het Haaglanden Ziekenhuis in Den Haag en het MUMC+ in Maastricht zijn we gestart met een onderzoek naar een nieuwe meniscusprothese van kunststof. Tien patiënten krijgen via een kijkoperatie de prothese geïmplanteerd. Dat is uniek, want het is voor het eerst dat deze prothese in mensen wordt geplaatst. Na de operatie volgen we deze groep voor een periode van twee jaar. Bij een aantal patiënten is de operatie al achter de rug en zijn de eerste resultaten hoopvol. In de volgende stap van dit onderzoek hopen we aan te tonen dat de prothese langdurige pijnverlichting geeft en daarmee een permanente oplossing is. Wordt vervolgd dus!

Artritis psoriatica beter ontdekken én behandelen

Artritis psoriatica (PsA) is een reumatische aandoening waarbij mensen ontstekingen aan hun huid, gewrichten en pezen kunnen krijgen. PsA werd lang over één kam geschoren met reumatoïde artritis (RA). Helaas zien dermatologen en huisartsen PsA daarom af en toe nog over het hoofd.  Wij zien dat terug in de spreekkamer; soms hebben patiënten al voor hun eerste bezoek aan onze kliniek schade aan de gewrichten. Omdat kennis over het ontdekken en behandelen van PsA ontbrak, besloten we in 2017 te starten met een onderzoek. De resultaten leverden directe verbeteringen op voor onze patiënten. Zo ontdekten we manieren om PsA beter te kunnen onderscheiden van andere typen reuma. En ontwikkelden we een nieuwe methode om de ziekteactiviteit te meten. Tot voor kort deden we dit op dezelfde manier als bij RA-patiënten. Met de nieuwe methode krijgen we een betrouwbaarder en vollediger beeld van hoe het met de patiënt gaat. Je snapt dat we deze nieuwe methode direct zijn gaan toepassen op onze afdeling Reumatologie. Een mooi voorbeeld van hoe nieuwe kennis direct leidt tot betere zorg voor onze patiënten.

Dwarslaesiepatiënten racen voor een sterke arm-handfunctie

Je handen goed kunnen gebruiken, is erg belangrijk bij allerlei dagelijkse activiteiten. Denk aan iets simpels als eten, drinken, iets vastpakken, aankleden en werken. Voor patiënten met een hoge dwarslaesie is dat niet vanzelfsprekend. Zij hebben vaak verlammingsklachten in de armen en handen. Speciaal voor hen ontwikkelde ergotherapeut Esmee Mees een nieuwe arm-handfunctietraining: gamen op een scherm met een aangepaste joystick. Je zit in een raceauto en bestuurt de auto met behulp van polsbewegingen. Vier revalidanten hebben de training inmiddels gevolgd. We zien al een duidelijke vooruitgang! De polsbewegingen worden groter en de spieren sterker. Eén patiënt kwam zelfs in aanmerking voor een operatie om de arm-handfunctie nog verder te verbeteren. Het onderzoek zit nog in de opstartfase. Mede door de opbrengsten van de Rapenburgrace, waarbij er geld is ingezameld voor initiatieven voor dwarslaesieonderzoek, kunnen we er een vervolg aan geven. We houden je op de hoogte!