Artikeloverzicht

Achter de schermen - Onderzoeker

Veel medewerkers in het ziekenhuis hebben geen of weinig direct contact met patiënten. Wie zijn deze mensen achter de schermen?

“Mijn naam is Lara Visch. Sinds dit jaar werk ik als junior onderzoeker in de Sint Maartenskliniek. Een tijdje geleden kreeg onze kliniek een subsidie voor het onderzoeksprogramma Topspecialistische Zorg en Onderzoek. Het doel van dit programma is om de diagnostiek en behandeling van patiënten met een neurologische aandoening te verbeteren."

Lara Visch: “Ik hoop dat blijkt dat de myosuit patiënten met een incomplete dwarslaesie helpt om meer te bewegen”

Belangrijk onderzoek

Binnen het programma heeft iedere onderzoeker een eigen project. Ik houd me bezig met patiënten met een incomplete dwarslaesie, en kijk of zij iets hebben aan de myosuit. Dat is een pak wat patiënten die nog wel een loopfunctie hebben, ondersteunt bij het lopen. Eigenlijk net zoals een e-bike dat doet bij het fietsen. We zien vaak bij patiënten met een incomplete dwarslaesie dat ze steeds inactiever worden, omdat lopen hen te veel moeite kost. Als je die cirkel doorbreekt komen ze weer in actie en krijgen ze ook  meer sociale contacten. Dat zorgt automatisch voor een betere gezondheid. Daarom is dit onderzoek ook zo belangrijk. Nadat de patiënten in de Sint Maartenskliniek hebben geleerd hoe de myosuit werkt krijgen ze het pak mee naar huis, zodat ze het daar gedurende zes weken kunnen dragen. Ik onderzoek vervolgens of deze patiënten ook echt meer gaan bewegen en meer activiteiten ondernemen in het dagelijks leven.

Veel afwisseling

Of ik leuk werk heb? Ja! Ik vind het een uitdaging om de zorg in de Sint Maartenskliniek te verbeteren én om patiënten een goede kwaliteit van leven te bieden. Daarnaast ben ik blij dat ik niet alléén maar achter de computer zit, maar ook veel samenwerk met fysiotherapeuten en patiënten. Die afwisseling past bij me. Het onderzoek is trouwens nog maar net begonnen, dus waarschijnlijk zijn de resultaten pas bekend in 2025. Ik hoop natuurlijk wél dat de uitkomst is dat patiënten blij zijn met een hulpmiddel als de myosuit, en ook echt beweeglijker worden!