Artikeloverzicht

Eye opener - Ontwikkelingen rugoperaties

Rugoperaties zijn best risicovol. Zeker bij vervormde ruggen of als een patiënt al vaker aan de rug is geopereerd. Zenuwschade en veel bloedverlies liggen dan bijvoorbeeld op de loer. Gelukkig zijn er veel ontwikkelingen binnen de wervelkolomchirurgie, waardoor we rugpatiënten steeds beter en nog veiliger kunnen helpen. Vergeleken met 10 à 20 jaar geleden is het echt een ander vak!

Héél precies opereren is van groot belang bij rugoperaties. In de rug wil je namelijk niks beschadigen. Een verkeerd geplaatste schroef kan bijvoorbeeld al leiden tot zenuwschade en daardoor verlamming. Natuurlijk weten wervelkolomchirurgen heel goed wat ze wel en niet moeten doen. Nieuwe technieken en innovaties geven hen daarnaast extra gereedschappen om operaties nog beter en veiliger uit te voeren. 3D-navigatie is daar een goed voorbeeld van. Daardoor kunnen chirurgen de schroeven in de rug zo nauwkeurig en veilig mogelijk inbrengen. Vooral bij ernstig vervormde ruggen en bij de nek is dat heel handig.

Heel nauwkeurig

Voorheen gebruikten de wervelkolomchirurgen altijd een röntgenboog om de exacte plaats van de schroeven te bepalen, met een tweedimensionaal beeld. Nu maken ze in sommige gevallen driedimensionale beelden tijdens de operatie. Daarmee kan de chirurg nog nauwkeuriger werken en meteen zien wat hij/zij aan het doen is. Bijvoorbeeld als de wervels heel dicht op elkaar staan en van elkaar losgemaakt moeten worden. Op de beelden kun je dan precies zien waar je op dat moment zit met je instrumenten en waar wel en waar geen ruimte is om iets te doen. Die verhoogde nauwkeurigheid maakt het dan ook mogelijk om operaties uit te voeren die eerder wellicht te risicovol waren.

"Rugoperaties zijn nooit hetzelfde"

Schuin erin

Naast nieuwe technologie zoals de 3D-navigatie zorgen ook nieuwe operatietechnieken voor innovatie binnen de wervelkolomchirurgie. Het gaat dan met name om andere benaderingen van de wervelkolom. Onze chirurgen opereren rugpatiënten vaak via de buik. Als dat al vaker is gedaan bij een patiënt, dan kunnen de bloedvaten verkleefd zitten aan de wervelkolom. Dat maakt ze extra kwetsbaar voor een nieuwe operatie. In sommige gevallen kan de chirurg de wervelkolom dan schuin via de voorkant benaderen. Daarvoor zijn wel weer andere materialen (met een hoek erin) nodig om bijvoorbeeld alle organen opzij te houden.

Volle gereedschapskist

Ook een benadering via de zijkant is mogelijk. Of een techniek waarbij je veel minder spieren losmaakt en in plaats daarvan een stukje door het bot gaat. Daardoor zijn patiënten na de operatie weer veel sneller op de been. Kortom, de wervelkolomchirurgen in de Sint Maartenskliniek hebben veel technieken in hun gereedschapskist zitten. Per persoon bekijken ze hoe ze een patiënt het beste kunnen helpen. En daarbij bepalen ze ook al meteen een plan B en C. Want rugoperaties zijn nooit hetzelfde en je weet van tevoren niet precies wat je tijdens een operatie tegenkomt.

Operatie niet altijd de oplossing

Innovaties en nieuwe behandeltechnieken hebben er de laatste twee decennia dus voor gezorgd dat we patiënten veiliger kunnen opereren, met een beter resultaat en een sneller herstel. Toch komt het nog heel vaak voor dat rugpatiënten niet geopereerd kunnen worden. Gelukkig kunnen we hen meestal wel de goede weg wijzen naar de pijnpoli, de revalidatieafdeling of het pijnmanagementprogramma van RealHealth.