Artikeloverzicht

Problemen met uw heupprothese

De meeste mensen met een heupprothese ervaren geen problemen en kunnen jarenlang vooruit. Helaas is dit niet voor iedereen zo. Soms krijgt u na verloop van tijd klachten. Uw prothese zit bijvoorbeeld los of u krijgt een infectie. Een revisieoperatie is dan een goede oplossing. Wanneer is het tijd om een heupprothese te laten vervangen? En hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Orthopedisch chirurg Bart Bosker van de Sint Maartenskliniek geeft daarop in dit artikel antwoord.

Oorzaken

Problemen met uw heupprothese kunnen verschillende oorzaken hebben. Orthopedisch chirurg Bart Bosker vertelt: “U kunt last hebben van stijfheid of pijn aan uw lies, bil of bovenbeen. Het kan zijn dat de prothese niet goed is geplaatst of dat uw heup ontstoken is. U kunt ook klachten hebben doordat uw prothese versleten is. Misschien merkt u dit doordat uw heup uit de kom schiet.”

Heupprothese vervangen

Klachten als pijn kunnen reden zijn om de heupprothese te vervangen. We spreken dan van een ‘heuprevisie’. Veel mensen denken dat je een heupprothese maar één keer kan vervangen. Dat is niet zo. Orthopedisch chirurg Bart Bosker: “We hebben steeds betere technieken en materialen om een heuprevisie uit te voeren. Protheses gaan langer mee én kunnen vaker vervangen worden. De meeste kunstheupen blijven tegenwoordig zelfs twintig jaar zitten. Daarna is vervanging meestal wel nodig.”

Nieuwe ontwikkelingen

De Sint Maartenskliniek kijkt steeds naar verbetering van de prothesen en technieken. Orthopedisch chirurg Bart Bosker vertelt hierover: “Een materiaal dat we bijvoorbeeld gebruiken, is ‘trabecular metal’. Hiervan maken we een soort ‘legoblokjes’ die we vastklikken aan het bot. Een andere mogelijkheid is om met behulp van een 3D-printer protheses te maken. Eerst wijst een CT-scan uit hoe groot de prothese moet zijn. Vervolgens wordt deze op maat geslepen door een laser. Op deze manier wordt de prothese helemaal op de patiënt afgesteld. Net als een puzzelstukje dat precies past.”

Koploper complexe zorg

Bart Bosker vervolgt: “Nergens in de wereld worden zoveel 3D-protheses geplaatst als in de Sint Maartenskliniek. Dat maakt dat wij koploper zijn op het gebied van complexe zorg rondom heupproblematiek. Patiënten kunnen bij ons terecht voor behandelingen die niet in ieder ziekenhuis worden gedaan. Bovendien geldt dat al onze ervaren orthopeden zich bezig houden met behandelingen op slechts één of enkele specialisaties. Daardoor zijn we goed beoefend en kundig in wat we doen.” Kijk voor meer informatie over heuprevisies op www.maartenskliniek.nl/heuprevisie.

Hoe komt u bij ons in behandeling?

Heeft u klachten of pijn aan uw heup? Met een verwijzing van uw huisarts of specialist kunt u binnen twee weken terecht bij één van onze orthopedisch chirurgen in Nijmegen, Woerden of Boxmeer. Samen met u kijken we dan wat de beste manier is om uw klachten weg te nemen en u uw bewegingsvrijheid terug te geven.

De orthopeden van de Sint Maartenskliniek voeren 7,5x zo veel heuprevisies uit als andere orthopeden
Wist u dat onze patiënten gemiddeld 68 km reizen voor een heuprevisie?
Onze orthopeden voeren zo'n 360 heuprevisies per jaar uit