Artikeloverzicht

Wat is reuma?

Een op de vijf Nederlanders heeft last van reumatische klachten. Wanneer u veel pijn heeft in uw spieren of gewrichten, kan het zijn dat u een vorm van reuma heeft.

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat (de botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen). De definitie van reuma is: alle klachten aan spieren en gewrichten die niet komen door iets van buiten zoals een ongeluk. Dus reuma is een verzamelnaam waaronder vele klachten en ziektes vallen, zoals een tennisarm, artrose, weke delen reuma, fibromyalgie, en ontstekingsreuma zoals reumatoïde artritis (chronisch gewrichtsreuma). De term reuma wordt ook wel gebruikt voor alleen rematoïde artritis.

Meestal veroorzaakt de reumatische aandoening pijn en stijfheid in uw gewrichten en spieren. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld uw handen en vingers minder goed bewegen. Daarnaast kunt u zich stijf voelen. De ernst van de klachten kan per dag verschillen. Uw pijn kan een tijdje helemaal weg zijn en opeens weer terugkomen.

Is reuma een chronische aandoening?

Aangezien reuma een verzamelbegrip is, verschilt het beloop heel sterk. Sommige vormen van reuma gaan snel weer over, andere geven langdurig last. De meeste vormen van ontstekingsreuma zijn chronisch. Wanneer reumatische aandoeningen niet behandeld worden, kunnen uw klachten steeds erger worden. Met de juiste behandeling kunnenuw pijn en andere klachten wel verminderen. Ook kan schade aan de gewrichten worden voorkomen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk de juiste diagnose te stellen. Hoe sneller de behandeling van reuma start, hoe meer effect deze heeft.
Bij langdurige zwelling, pijn of stijfheid in uw gewrichten, kunt u een afspraak maken met uw huisarts. Hij kan beoordelen of u een reumatische aandoening heeft. En hij kan u eventueel doorverwijzen naar een reumatoloog.

Welke vormen van reuma zijn er?

Er bestaan verschillende vormen van reuma:

  • Ontstekingsreuma: hierbij raken uw gewrichten beschadigd door ontstekingsreacties in het lichaam. Bekende vormen van ontstekingsreuma zijn de ziekte van Bechterew (spondyloartritis), artritis psoriatica en reumatoïde artritis.
  • Artrose: bij deze vorm van reuma verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Het kraakbeen wordt dunner en de botten krijgen wat uitsteekseltjes, wat pijn en stijfheid veroorzaakt. Artrose in de handen, knieën (gonartrose) en heupen (coxartrose) zijn veel voorkomende vormen.
  • Pees- en slijmbeursonstekingen: hieronder vallen aandoeningen aan de spieren, banden, pezen en het kapsel om uw gewrichten. De pijn wordt meestal veroorzaakt door een irritatie of ontsteking. Bijvoorbeeld een peesontsteking of een slijmbeursontsteking.
  • Weke delen reuma (fibromyalgie): deze aandoening geeft vooral bij jonge vrouwen veel klachten van moeheid, pijn in spieren en gewrichten, en ook andere klachten zoals buikpijn, hoofdpijn en concentratiestoornissen. Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in het bindweefsel en de spieren. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak hiervan is, maar een verstoring van het voelen van pijn in het zenuwstelsel en erfelijkheid spelen een rol.

Hoe vaak en bij wie komt reuma voor?

Iedereen kan reuma krijgen. Maar gelukkig komt chronische ontstekingsreuma weinig voor. Reuma wordt vaak in verband gebracht met oudere mensen. Zestig procent van de reumapatiënten is echter jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen. Ongeveer 2.500 kinderen in Nederland zijn onder behandeling bij een afdeling Reumatologie.

Wilt u meer weten over reuma? Lees hier alles over de behandeling van reuma bij de Sint Maartenskliniek.