Artikeloverzicht

“Revalideren is topsport, maar het resultaat mag er zijn.”

Kinderen met cerebrale parese hebben vaak veel therapie nodig. Sommige patiënten moeten geopereerd worden. De intensieve, multidisciplinaire revalidatiebehandeling vraagt veel van het kind en zijn of haar ouders. Maar het resultaat mag er zijn: meer bewegingsvrijheid en minder pijnklachten. 

Uitgebreid onderzoek

Als je met cerebrale parese in de Sint Maartenskliniek komt, doen we eerst uitgebreid onderzoek in ons Loop Expertise Centrum. We kijken dan naar je looppatroon, spierkracht en de spanning in je benen. Samen met jou en je ouders maken we een behandelplan. Dit kan een operatie zijn, maar er zijn ook veel andere behandelingen mogelijk. Denk aan fysiotherapie, gips, een spalk of een aangepaste schoen. Welke behandeling goed bij je past, hangt af van het type cerebrale parese dat je hebt, je klachten en je doelen.

Naomi voor en na haar SEMLS-operatie

Oefenen met robotapparaten

Naomi, hierboven op het filmpje te zien, heeft een operatie gehad aan haar heup, knie en enkel. Dit heet een multileveloperatie. Tijdens de operatie zijn haar benen rechtgezet waardoor ze weer gemakkelijker kan lopen. Na de operatie volgt een intensief revalidatietraject bij verschillende disciplines. Fysiotherapeut Esther van Bommel: “Elke dag volg je therapie. Het is topsport voor zowel het kind als de ouders.” Gelukkig worden zij begeleid door een team van experts. Dagelijks oefenen we op één van de robotapparaten van het Loop Expertise Centrum. Hiermee kan je bijvoorbeeld lopen terwijl je wordt ondersteund of je balans leren houden tijdens het spelen van een spel.

Andere levensfase

Na het revalideren kun je verder met fysiotherapie bij jou in de buurt. Een halfjaar, een jaar en twee jaar na je operatie zien we je weer terug in onze kliniek. Hoe is je houding en beweging verbeterd als je het vergelijkt met voor de operatie? Net als bij Naomi vergelijken we de twee momenten. Ook kijken we samen of je huidige therapie nog bij je past en wat je nodig hebt. “Het is logisch dat je doelen veranderen in de verschillende fases na je operatie, of wanneer je in een andere levensfase zit en als je ouder wordt. Samen met jou en je ouders doet ons behandelteam er alles aan om jouw doel te bereiken zodat je optimaal kan genieten in je dagelijks leven.”, vertelt Esther.