Skivakantie met reuma

Op het moment dat buiten de bladeren beginnen te verkleuren, de nachten weer kouder worden en de dagen korter, gaat het bij een kleine miljoen Nederlanders kriebelen. De winter is in aantocht en dus ook de wintersportvakantie. Goed voorbereid op wintersportvakantie gaan is belangrijk. Met name voor patiënten met een reumatische aandoening.

De overgang van je dagelijkse werkzaamheden met misschien wel je wekelijkse sport-uur naar enkele dagen achtereen meerdere uren per dag op de piste staan, kan snel voor overbelasting en blessures zorgen. Knieblessures zijn verreweg de meest voorkomende wintersportkwalen, gevolgd door problemen met de schouders, voeten en handen. Een goede voorbereiding zal het risico op het oplopen van een blessure zeker verkleinen.

Oefeningen & uitrusting

Het advies is dan ook om enkele weken voorafgaand aan de wintersport specifieke fysieke oefeningen te gaan doen ter verbetering van de spierconditie, peesconditie en algehele conditie. Train je beenspieren door bijvoorbeeld meerdere keren per dag 10 kniebuigingen (squats) te maken, pak bewust wat vaker de trap en trek je tenen op. Sommige sportscholen bieden een speciale wintersporttraining aan. Een goede uitrusting met waterdichte warme kleding, goed passende skischoenen en handschoenen is ook belangrijk. Voorkom dat je de eerste dag, na een lange reis, oververmoeid begint aan het skiën.

Niet skiën met een actieve ontsteking

Heb je als reumapatiënt een actieve ontsteking in je voet, enkel, knie of heupgewricht? Dan raden we het af om je gewrichten intensief te belasten en dus om te gaan skiën. Overleg zo nodig met je behandelend reumatoloog of de reumaverpleegkundige. Zorg er tevens voor dat je een actueel medicatiepaspoort hebt en dat je weet hoe je je medicijnen moet vervoeren (bijvoorbeeld in een koeltas).

Rest me niks anders te zeggen tegen de reumapatiënten die dit jaar gaan skiën: ‘hals und beinbruch’ en geniet van het bewegen in de buitenlucht!

Reumatoloog Fleur Poelkens