Artikeloverzicht

Sneeuwballen gooien: hoe doe je dat?

Als er deze winter sneeuw ligt, kun je verschillende dingen doen. Je kunt lekker binnen blijven en de verwarming nog een graadje warmer zetten, of je gaat naar buiten om te sleeën of sneeuwpoppen te maken. Sneeuwballen gooien kan natuurlijk ook. Dan is het misschien wel goed om eerst dit artikel te lezen…

Het gooien van een sneeuwbal is een aaneensluiting van bewegingen; je doet het met je hele lichaam. We noemen het ook wel een ketenbeweging. Je gebruikt de gehele keten van spieren en gewrichten om een beweging te maken.

De beste techniek

Hoe kun je het beste een sneeuwbal gooien? Je staat met je tegenovergestelde voet voor je. Dus ben je rechtshandig, dan zet je de linkervoet voor. En vice versa. Je hebt de sneeuwbal vast, je tilt je arm opzij op en maakt hiermee een draai naar buiten. Door de draai vanuit je arm draait je romp mee. Hierdoor komen de spieren van je voet tot aan je hand op spanning. Van die spanning maak je gebruik als je uiteindelijk de bal gaat gooien. Je kunt het vergelijken met het op spanning brengen van een elastiek.

Als alles op spanning is, zet je je gewicht op je voorste been en draai je met je romp in de richting waarnaar je wilt gooien. Hierdoor trekken je buikspieren samen. Het elastiek wat je dus eerst hebt opgerekt, trekt dan weer samen. De kracht gaat via je voet, been en romp uiteindelijk naar je arm. Je arm zit aan het einde van de keten en krijgt dus de meeste snelheid mee. Je hoeft alleen nog maar goed te richten om de sneeuwbal op de goede plek te laten eindigen.

Pas op voor blessures!

Het kan heel leuk zijn om een sneeuwballengevecht te houden, maar pas op voor schouderblessures. Je kunt een inklemming of slijmbeursontsteking oplopen. Als je al weleens last hebt gehad van je schouder of je hebt reuma of artrose dan moet je helemaal goed opletten. Het is verstandig om een kleine warming-up te doen. Draai je arm eerst een aantal keer goed los om je schouder soepel te maken. Begin je met gooien, doe dan eerst rustig aan. Het is verleidelijk om meteen hard te gooien, maar zo is de kans ook groter dat je last van je schouder krijgt.

Kortom: gebruik de elastiekwerking van je lichaam bij het gooien, pas op voor blessures en maak er een mooi sneeuwgevecht van. Veel plezier!