Promotie: het ontdekken en behandelen van artritis psoriatica

Gepubliceerd op: 23-09-2022

De Sint Maartenskliniek doet continu onderzoek naar nieuwe en bestaande behandelingen. Alleen op deze manier kunnen we onze patiënten onze unieke, gespecialiseerde en effectieve zorg bieden. Een mooi voorbeeld van onze onderzoekstraditie is het promotieonderzoek van collega Michelle Mulder. Zij deed onderzoek naar het verbeteren van de zorg van patiënten met artritis psoriatica (PsA), een reumatische ziekte waarbij mensen huid-, gewrichts- en peesontstekingen kunnen krijgen.

Naar de diagnose en behandeling van PsA is nog weinig onderzoek gedaan. Lang werd het over één kam geschoren met reumatoïde artritis (RA). De ziekte wordt nog steeds af en toe over het hoofd gezien door dermatologen en huisartsen. Dat zie je terug in de spreekkamer: soms is er al schade aan de gewrichten voordat de patiënt bij de reumatoloog komt. De behoefte aan meer kennis over dit onderwerp was zo groot, dat het regionaal promotiefonds het onderzoeksvoorstel op dit gebied van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek in 2017 beloonde met een grant.

Tijdig ontdekken van PsA

Het promotieonderzoek van Michelle Mulder levert directe verbeteringen op voor de zorg van PsA-patiënten. Het begint bij de diagnose. Het blijkt dat we psoriasis- en artritis psoriaticapatiënten hoogstwaarschijnlijk van elkaar kunnen onderscheiden met behulp van ‘machine learning’ (een vorm van kunstmatige intelligentie) en het in kaart brengen van immuuncelprofielen. Dit kan helpen in het tijdig ontdekken van PsA bij psoriasispatiënten.

Ziekteactiviteit beter monitoren

Daarnaast richtte het onderzoek zich op het monitoren van de ziekteactiviteit van PsA-patiënten. Tot voor kort werd de ziekteactiviteit op dezelfde manier gemeten als bij patiënten met RA. De resultaten van een op maat gemaakte, op PsA toegespitste methode bleken betrouwbaarder en vollediger. Deze nieuwe methode van meten werd direct toegepast in de patiëntenzorg van de Sint Maartenskliniek.

Combinatiebehandeling blijkt effectief

Een ander belangrijke bevinding uit het onderzoek gaat over de behandeling met geneesmiddelen. De combinatiebehandeling met twee geneesmiddelen – leflunomide en methotrexaat – bleek een stuk effectiever dan een behandeling met enkel methotrexaat. Helaas werd er wel een toename in de bijwerkingen gezien. Wel kunnen we concluderen dat een combinatie van bovenstaande medicijnen een waardevolle behandeloptie zou kunnen zijn.