Promotieonderzoek om jichtzorg te verbeteren

Gepubliceerd op: 10-01-2024

De Sint Maartenskliniek doet continu onderzoek naar nieuwe en bestaande behandelingen. Alleen op deze manier kunnen we patiënten onze unieke, gespecialiseerde en effectieve zorg bieden. Een mooi voorbeeld van onze onderzoekstraditie is het promotieonderzoek van collega Frouwke Veenstra. Zij onderzocht aanknopingspunten om de jichtzorg mogelijk te verbeteren en promoveert op 15 januari 2024.

Jicht is een vorm van ontstekingsreuma die wordt gekenmerkt door aanvallen van gewrichtsontstekingen. Behandeling bestaat uit het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen, zoals colchicine. Bij terugkerende aanvallen is urinezuur verlagende therapie het advies. Ondanks dat jicht goed te behandelen is, gebeurt dit in de praktijk vaak niet optimaal. Veel mensen halen niet het beoogde behandelresultaat. Wat een optimale behandeling in de weg kan staan? Gebrek aan kennis bij patiënten en artsen, onvoldoende therapietrouw bij patiënten en het niet optimaal volgen van richtlijnen door artsen.

Onderzoeksvragen
Het onderzoek richtte zich op verschillende factoren om de behandeling van jicht mogelijk te verbeteren. Hebben vrouwen en mannen mogelijk meer baat bij verschillende medicatie? Heeft metformine, een veelgebruikt medicijn voor diabetes, mogelijk een positief effect op de behandeling van jicht? Hoe zit het met kristalophopingen bij patiënten die al langere tijd geen jichtaanvallen meer hebben gehad en een laag urinezuurgehalte in het bloed hebben? Heeft de mening van artsen invloed op de behandeling? En welke factoren zijn belangrijk zijn voor patiënten als ze voor de keuze staan om te stoppen of door te gaan met hun medicatie?

Conclusie
Dankzij dit onderzoek weten we nu dat het niet nodig is om verschillende behandelstrategieën te hanteren op basis van geslacht of het gebruik van metformine. Ook geeft het artsen inzicht in de factoren die voor patiënten belangrijk zijn wanneer zij overwegen om door te gaan of te stoppen met urinezuur verlagende therapie. Het risico op gewrichtsschade blijkt een belangrijke factor te zijn. Overtuigingen van artsen blijken geen invloed te hebben op de dosering van urinezuur verlagende therapie. Patiënten die klachtenvrij zijn kunnen nog wel kristalophopingen houden, die niet zichtbaar zijn bij lichamelijk onderzoek. Wat dit betekent voor patiënten is nog onbekend. Toekomstig onderzoek is nodig om te bepalen hoe de behandeling van jicht kan verbeteren.

Datum: 15 januari 2024
Locatie: Radboud Universiteit Nijmegen
Promovendus: Frouwke Veenstra
Proefschrift: About gout
Studying potential targets for improvement of care
Promotor(es): Els van den Ende en Frank van den Hoogen
Co-promotor: Marcel Flendrie en Noortje van Herwaarden