Gepubliceerd op: 19-04-2022

Uit je woorden komen. Veters strikken. Een bal gooien. Leren fietsen zonder zijwielen. Huiswerk plannen. Het zijn allemaal gewone handelingen. Maar als je DCD (Developmental Coordination Disorder) hebt, zijn deze zo gewone dingen moeilijk. Als je kind te maken heeft met DCD, heb je vast al eerder hulp gezocht. Met onze Vlog4succes behandelweek (18 t/m 22 juli 2022) bieden wij een unieke aanvulling op de standaard behandeling voor kinderen met DCD.

De hele Vlog4Succes week is er veel aandacht voor lotgenotencontact en doen we leuke gezamenlijke activiteiten. Ondertussen gaan we aan de slag volgens de COOP-methode (Cognitive Orientation to daily Occupational Performance). Deze methode is gericht op het uitvoeren van dagelijkse handelingen voor kinderen/jongeren met DCD. Wij leren de kinderen een 'probleemoplosser' of 'plannetjesmaker' te worden, om zo (nieuwe) vaardigheden te verbeteren of aan te leren. De kinderen maken bovendien korte video's (vlogs) tijdens het oefenen aan de persoonlijke doelen. Daar leren ze ook weer van.

Het samen trainen in de groep, tips uitwisselen aan elkaar, zien dat je niet de enige bent en merken dat het steeds beter gaat, draagt bovendien bij aan het zelfvertrouwen van de kinderen. Ouders leren bovendien hoe zij hun kind kunnen begeleiden. Daarnaast kunnen zij ervaringen uitwisselen met andere ouders.

De Sint Maartenskliniek heeft deze behandeling zelf ontwikkeld en opgezet. Met een team vol verschillende behandelaars helpen we kinderen met DCD om hun persoonlijke doelen (zoals schrijven, knippen, plannen van huiswerk, leren fietsen) te halen. In Nederland is er geen andere plek waar deze kinderen voor zo’n korte intensieve groepsbehandeling terechtkunnen. Groepsactiviteiten als survival en teamsport wisselen we af met individuele, alledaagse activiteiten als boodschappen doen, koken en knutselen. De Vlog4Succes week is bewezen effectief.

Geïnteresseerd?

Omdat er veel belangstelling is en slechts een beperkt aantal plekken, vragen we u om uiterlijk 31 mei te reageren. Dat kan via kinderrevalidatie@maartenskliniek.nl. Vervolgens beoordelen we welke kinderen dit jaar kunnen deelnemen. Nieuwe aanmeldingen krijgen daarbij voorrang op kinderen die al eerder hebben deelgenomen.