Reumatologie

Onderzoek naar spierreuma

Veelbelovend nieuws voor mensen met spierreuma. Recent onderzoek laat hoopvolle resultaten zien van prednison-vervangende medicatie bij mensen met spierreuma, ook bekend als polymyalgia reumatica (PMR). Het onderzoek toont aan dat het eenmalig toedienen van het bekende reumamedicijn rituximab een effectieve behandeling is, waardoor mensen met spierreuma minder prednison nodig hebben. Dit zorgt waarschijnlijk voor een vermindering van de vervelende bijwerkingen van prednison.

Polymyalgia rheumatica

Polymyalgia rheumatica (PMR) is een vorm van ontstekingsreuma die ook wel 'spierreuma' wordt genoemd. De Sint Maartenskliniek heeft veel expertise in de behandeling van reumatische aandoeningen zoals PMR en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek.
Omdat we denken dat de behandeling van PMR beter moet kunnen, doen we wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekte. Lees hier meer over.

De link naar de resultaten van ons onderzoek in The Lancet (april 2023) vindt u hier.

Algemene informatie over polymyalgia rheumatica vindt u hier en op de website van Reuma Nederland.

 

Dit betekent ons wetenschappelijke onderzoek voor u

Met ons onderzoek streven we naar een effectieve nieuwe behandeling voor spierreuma die niet alleen de afhankelijkheid van prednison vermindert, maar hopelijk ook de levenskwaliteit van mensen met spierreuma gaat verbeteren. Dankzij uw bijdrage aan ons klinisch onderzoek maken we de reumazorg  steeds een beetje beter!

 

Veelgestelde vragen over de behandeling van spierreuma

Vermoedt u dat u spierreuma heeft, gaat u dan eerst naar de huisarts. Uw arts zal - na uitsluiting van andere ziektes - de diagnose PMR uiteindelijk stellen op basis van uw leeftijd (of u ouder bent dan 50 jaar), uw klachten en uw bloedbezinking. Uw huisarts kan u indien nodig doorverwijzen naar een reumatoloog.

Bij de behandeling van PMR schrijven we bijna altijd de ontstekingsremmer prednison voor. Dit werkt bij de meeste mensen goed. Na het starten met prednison heeft u al snel veel minder klachten. De prednison wordt dan langzaam (in 2 tot 3 jaar) afgebouwd. Maar wanneer prednison bij u onvoldoende werkt en de klachten na verloop van tijd toch weer terugkomen, kan de behandeling soms langer duren. Soms moet u een extra reumaremmer gebruiken, bijvoorbeeld als u veel last heeft van bijwerkingen van de prednison. Reumaremmers schrijven we ook voor als de ziekte te vaak opvlamt of weer terugkomt.
In de Sint Maartenskliniek denken we dat de behandeling van PMR beter moet kunnen. Daarom doen we wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekte. Lees hier meer over.

 

Rituximab is een medicijn dat al wordt voorgeschreven voor andere soorten reuma, maar tot nu toe nog niet voor spierreuma. Rituximab wordt toegediend via een eenmalig infuus, terwijl prednison dagelijks als tablet wordt ingenomen.

Meer informatie over rituximab vindt u hier.

Nee, helaas nog niet. De resultaten van het behandelen met rituximab bij PMR zijn zeer veelbelovend, maar nog te bescheiden omdat ze afkomstig zijn uit een proof of concept studie met een kleine groep. Daarom zetten we ons onderzoek naar rituximab voort in samenwerking met een aantal andere reumacentra. Er volgen twee aanvullende studies, waarbij de ene groep rituximab krijgt op het moment dat de diagnose spierreuma wordt gesteld, en de andere groep op het moment dat er sprake is van een opvlamming van de klachten. Een deel van de deelnemers zal rituximab krijgen en het andere deel een placebo.

Ja, dat kan. Alle betrokken ziekenhuizen moedigen mensen aan om zich aan te melden voor deelname aan deze vervolgonderzoeken. Dit helpt om de bevindingen zo snel mogelijk te kunnen bevestigen en het medicijn beschikbaar te maken voor iedereen met spierreuma. Aanmelden kan via het formulier onderaan deze pagina.

De Sint Maartenskliniek is dé expert op het gebied van bewegen en heeft het grootste reuma-expertisecentrum van Nederland met Europese erkenning. Deze erkenning wordt verleend op grond van het aantal en de kwaliteit van de wetenschappelijke publicaties in de vijf voorafgaande jaren. Klinisch onderzoek is de basis van de beste reumazorg. Deze zorg is altijd dichtbij met vestigingen in Nijmegen, Boxmeer, Woerden, Geldrop, Alphen aan den Rijn, Ede, Barneveld en Veenendaal.

Informatie en aanmelden 

Vanwege de veelbelovende resultaten van onze proof of concept study zullen wij het onderzoek naar rituximab voortzetten in samenwerking met een aantal andere reumacentra, waaronder Rijnstate, Gelre ziekenhuizen, Radboudumc, ZGT Almelo en UMCG. Er zullen twee aanvullende studies worden uitgevoerd, dankzij subsidie van ZonMw en ReumaNederland, waarbij de ene groep rituximab krijgt op het moment dat de diagnose spierreuma wordt gesteld, en de andere groep op het moment dat er sprake is van een opvlamming van de klachten. Een deel van de deelnemers zal rituximab krijgen en het andere deel een placebo, zodat de resultaten onbetwistbaar zullen zijn.

De ziekenhuizen moedigen mensen aan om zich aan te melden voor deelname aan deze vervolgonderzoeken. Dit helpt om de bevindingen zo snel mogelijk te kunnen valideren en beschikbaar te maken voor alle mensen met spierreuma.

U kunt zich aanmelden en vragen stellen via het formulier hieronder.

Na uw aanmelding, nemen wij graag contact met u op om te verkennen of u hiervoor in aanmerking komt. Voor meer informatie over het onderzoek kunt u  contact opnemen met het PMR-onderzoeksteam via: [email protected] 

Podcast Gewrichtige gesprekken

In deze aflevering van Gewrichtige Gesprekken gaan we het hebben over een aandoening die tot nu toe op relatief weinig wetenschappelijke belangstelling kon rekenen: polymyalgia rheumatica. Maar tijden veranderen en gelukkig kan Aatke van der Maas (reumatoloog en hoofdonderzoeker van het onderzoek naar spierreuma bij de Sint Maartenskliniek) ons bijpraten over de laatste inzichten. Is er voor PMR dan toch meer mogelijk dan alleen prednison?