Reumatologie

Studie behandeling artritis psoriatica met een combinatietherapie

Voor dit onderzoek is deelname van 78 patiënten nodig die de diagnose artritis psoriatica hebben en voldoen aan enkele criteria. Zij worden willekeurig ingedeeld in 2 groepen: 39 patiënten krijgen een behandeling met methotrexaat en leflunomide en 39 patiënten krijgen een behandeling met methotrexaat en een placebo. Zowel de patiënten als hun zorgverleners weten niet wie naast de methotrexaat de leflunomide of de placebo krijgt. Dit is belangrijk om zo zuiver mogelijk het werkelijke toegevoegde effect van leflunomide te onderzoeken.

Onderzoek duurt 16 weken voor een patiënt

Alle patiënten die meedoen, volgen we gedurende 16 weken. Zij komen hiervoor in totaal drie keer naar het ziekenhuis (in week 0, 8 en 16). Dat is één keer vaker dan in de gebruikelijke zorg. Voor dit extra bezoek geven we een reiskostenvergoeding. Daarnaast nemen we één keer vaker bloed af dan normaal. Als het nodig is of als er behoefte is aan een extra bezoek, kan de patiënt het ziekenhuis ook vaker bezoeken. Bij elk bezoek meten we de ziekteactiviteit en nemen we een aantal vragenlijsten af. Tijdens het laatste bezoek (na 16 weken) openen we een envelop waarin staat welke behandeling de patiënt heeft gehad. Indien deze behandeling een goed effect heeft, kan de patiënt hiermee doorgaan. Als de behandeling onvoldoende effectief was, past de reumatoloog - in overleg met de patiënt - de behandeling aan.

Criteria voor deelname

Om te kunnen meedoen met het onderzoek, moeten patiënten aan een aantal criteria voldoen:

  1. Deelnemers moeten ouder dan 16 jaar zijn.
  2. De ziekte moet actief zijn op het moment van deelname (minstens 2 gezwollen gewrichten).
  3. Als de patiënt eerder reumaremmers (DMARDs) heeft gebruikt, moeten deze minstens 6 maanden voor deelname aan het onderzoek zijn gestaakt.
  4. Als een deelnemer recent prednison (corticosteroïden) in tabletvorm heeft gehad, moeten deze minstens 10 dagen voor start van het onderzoek zijn gestaakt. Als prednison is geïnjecteerd (in een gewricht of de bilspier) moet dit minstens 8 weken geleden zijn voor iemand kan deelnemen.

Uitgesloten voor het onderzoek zijn:

  1. Patiënten met een actieve kinderwens gedurende de periode van het onderzoek.
  2. Patiënten die in het verleden methotrexaat of leflunomide hebben voorgeschreven gekregen door een reumatoloog en daar onvoldoende op reageerden.

Uitkomsten

De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is het verschil in ziekteactiviteit na 16 weken tussen de twee groepen. Wij gebruiken hiervoor een samengestelde maat die onder andere het aantal gezwollen en pijnlijke gewrichten en peesaanhechtingen meet, de ontstekingswaarde in het bloed en het dagelijks functioneren. Daarnaast nemen we nog een aantal andere uitkomsten mee, zoals de activiteit van de huid (psoriasis).

Wij informeren de deelnemers aan het onderzoek uiteraard over de resultaten van het onderzoek.

Vragen/interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan het onderzoek of heeft u nog extra vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met arts-onderzoeker Michelle Mulder via [email protected] of (024) 365 92 76.