Behandeling PsA kan mogelijk effectiever

Gepubliceerd op: 10-02-2020

Mensen met de reumatische aandoening artritis psoriatica krijgen in eerste instantie een behandeling met alleen het geneesmiddel methotrexaat. Voor een aanzienlijk deel van de patiënten werkt deze behandeling echter onvoldoende. Daarom startte de Sint Maartenskliniek in 2019 een onderzoek om te bekijken of een combinatietherapie van methotrexaat én leflunomide beter is dan de huidige behandeling.

Artritis psoriatica is een reumatische ziekte waarbij onder andere gewrichtsontstekingen ontstaan. Deze ziekte komt voor bij mensen met de huidziekte psoriasis, of bij mensen met familieleden met psoriasis. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de behandeling van artritis psoriatica met klassieke reumaremmers. Daarom is er onvoldoende kennis welke klassieke reumaremmer of combinatie van klassieke reumaremmers het beste werkt.

Effectief en veilig

Methotrexaat en leflunomide zijn beide ‘klassieke reumaremmers’ (ook wel csDMARDs genoemd). Het zijn geregistreerde middelen voor artritis psoriatica bij standaard gebruikelijke zorg. Reumatologen schrijven momenteel al beide geneesmiddelen voor (afzonderlijk en in combinatie) voor mensen met artritis psoriatica en reumatoïde artritis. Bij de aandoening reumatoïde artritis is de combinatie van beide middelen onderzocht en veilig gebleken. Ook zijn er vanuit deze onderzoeken aanwijzingen dat de combinatietherapie bij reumatoïde artritis beter werkt dan methotrexaat alleen. Het onderzoek naar het effect van de combinatietherapie bij de behandeling van artritis psoriatica is inmiddels in volle gang. Het gaat hierbij om een zogeheten gerandomiseerde en placebogecontroleerde studie onder 78 patiënten.

Verwachte resultaten

Volgens planning kunnen we in 2022 de resultaten van dit onderzoek presenteren. Dit onderzoek toont mogelijk aan dat de behandeling met een combinatie van methotrexaat en leflunomide effectiever is dan methotrexaat alleen. Bij een positief resultaat passen we onze huidige behandelprotocollen hierop aan.