Artikeloverzicht voor zorgprofessionals

Idiopathische scoliose bij kinderen – wat kunt u als fysiotherapeut betekenen?

Scoliose - een driedimensionale verkromming van de wervelkolom - komt vooral voor bij kinderen in de groei en dan met name bij meisjes. De meest voorkomende vorm, idiopathische scoliose, manifesteert zich vaak tussen het tiende en zestiende levensjaar. De fysiotherapeut speelt een belangrijke rol in de vroege herkenning, de ondersteuning van de behandeling en het monitoren van het verloop van de scoliose.


Hoe herkent u een scoliose?
 

Fysiotherapeuten zien kinderen en jongeren regelmatig voor houdingsklachten, asymmetrie of rugpijn. De volgende signalen kunnen wijzen op een scoliose: 

  • asymmetrische taille (luchtfiguur) 
  • schouderscheefstand 
  • gibbus bij bukken 
  • verandering in houding tijdens of na groeispurt 

Laat de patiënt met gestrekte benen vooroverbuigen, zodat heupen en schouders in één lijn blijven. Ziet u hierbij een duidelijke gibbus? Dan is de kans groot dat het om een scoliose gaat. Adviseer in dat geval de ouders om via de huisarts een verwijzing te vragen naar een kinderorthopeed die gespecialiseerd is in idiopathische scoliose, zoals bij de Sint MaartensKinderkliniek. 

Begeleiding bij bracebehandeling 

Bij progressieve scoliose met een bocht > 25 graden, kan een bracebehandeling gestart worden. Fysiotherapie is in die fase waardevol om: 

  • de houding te trainen en functioneel te ondersteunen 
  • rompstabiliteit te verbeteren 
  • motivatie te bieden bij het dragen van de brace 
  • sportdeelname en vertrouwen te stimuleren 

Oefentherapie: mogelijkheden en grenzen 

Hoewel scoliose niet verdwijnt door training, zijn er verschillende oefenvormen die bijdragen aan het verbeteren van de houding: 

  • Schroth-therapie: ademhaling, houding en spierbalans in 3D 
  • shift-therapie: actieve correctie door positionering 
  • balans- en houdingsgerichte training 

Afhankelijk van de klachten kunt u uw patiënt wijzen op bovenstaande therapievormen.  

 

Fysiotherapie na een scoliose-operatie: houding terugvinden 

Bij kinderen die een scoliose-operatie hebben gehad (spondylodese), wordt alleen fysiotherapie ingezet als er bewegingsangst is.  De fysiotherapie is dan gericht op het hervinden van een natuurlijke, ontspannen houding.  


Samenwerking met de Sint MaartensKinderkliniek 

Als gespecialiseerde kliniek voor complexe en idiopathische scoliose bij kinderen werken wij nauw samen met fysiotherapeuten. U kunt bij ons terecht voor overleg met een multidisciplinair team, gericht op diagnostiek en een passend behandelvoorstel. Dit kan zowel een conservatieve aanpak of operatieve behandeling zijn. 

Daarnaast organiseren we regelmatig nascholing voor eerstelijnsfysiotherapeuten die hun kennis over scoliose willen verdiepen. Verwijzingen verlopen via de huisarts, die hiervoor ZorgDomein kan gebruiken. 


Collegiale overleglijnen

Bij twijfels of vragen kunt u contact met ons opnemen: 
Kinderorthopedie: (0485) 846 265 
E-mail: [email protected]