Artikeloverzicht voor zorgprofessionals

Medicatie na een operatie: Welke problemen ervaren patiënten?

Na een operatie krijgen patiënten vaak extra medicatie voorgeschreven, zoals pijnstillers, bloedverdunners of antibiotica, om het herstel te ondersteunen en complicaties te voorkomen. Het correct innemen van deze medicatie blijkt voor veel patiënten echter een uitdaging. 

Uit ons onderzoek blijkt dat maar liefst 90% van de patiënten minstens één probleem ervaart met hun postoperatieve medicatie. Een opvallend nieuw inzicht is dat bijna de helft van deze patiënten negatieve gevolgen ervaart in hun dagelijks leven door deze medicatie-gerelateerde problemen. Dit inzicht helpt om beter te begrijpen welke medicatie-gerelateerde problemen voor patiënten het meest urgent zijn.

Wat zijn de meest urgente medicatie-gerelateerde problemen?
Bijna de helft van de patiënten gebruikt pijnstillers onjuist; dit geldt met name voor opioïden, maar ook voor paracetamol. Daarnaast geeft een deel van de patiënten aan dat de pijnstillers onvoldoende effect hebben. Verder veroorzaken opioïden en antibiotica vaak bijwerkingen, zoals misselijkheid en braken, wat het gebruik bemoeilijkt en de kwaliteit van leven vermindert.

Wat kunnen zorgverleners doen?

  1. Benadruk het belang van correct gebruik van pijnstillers, inclusief paracetamol.
  2. Overweeg een overstap naar een andere NSAID of een ander opioïd als de huidige medicatie onvoldoende effectief is.
  3. Schrijf vaker anti-emetica voor bij patiënten die bijwerkingen zoals misselijkheid en braken ervaren door het gebruik van opioïden.

Lees hier het volledige onderzoek.