Beter lopen na zenuw- of hersenletsel

Beter lopen na zenuw- of hersenletsel

Goed kunnen staan en lopen geeft u misschien wel één van de voornaamste vormen van vrijheid: uw bewegingsvrijheid. Een beroerte, HMSN, Cerebrale Parese, Parkinson of een dwarslaesie kunnen grote gevolgen hebben voor uw bewegingsvrijheid. Het Loop Expertise Centrum kan u verder helpen, als u bijvoorbeeld weer langer en verder wilt lopen, zelf boodschappen doen, of lopen zonder pijn met gewone schoenen.

De Sint Maartenskliniek en het Radboudumc hebben hun krachten gebundeld in het Loop Expertise Centrum. Deze samenwerking is gericht op volwassenen en kinderen met loop- en balansproblemen door een neurologische aandoening. Dankzij deze samenwerking kunnen specialisten met elk hun eigen deskundigheid werken aan uw behandeldoelen. We kunnen uw klachten en wensen effectief en uitgebreid onderzoeken. Voor de behandeling gebruiken we de laatste wetenschappelijke inzichten, innovaties en de nieuwste behandelapparatuur. Er kan vaak meer dan u denkt.

Maar liefst 92% van onze patiënten beveelt ons aan
Onze patiënten geven ons een 8,3 op ZorgkaartNederland
Jaarlijks revalideren er zo'n 6.800 patiënten bij de Sint Maartenskliniek
Bij de Sint Maartenskliniek revalideren 3.325 patiënten met hersenletsel

Onze specialisten

Meer Specialisten

Veelgestelde vragen

Het LEC is bedoeld voor volwassenen en kinderen die problemen hebben met lopen en balans, door schade aan het zenuwstelsel (een neurologische aandoening).

We richten ons vooral op mensen met de volgende aandoeningen:

  • Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), zoals een beroerte (CVA) of hersenletsel door een ongeluk (traumatisch hersenletsel).
  • Schade aan het ruggenmerg (dwarslaesie).
  • Een aantal erfelijke ziekten waarbij de zenuwen zijn aangetast (HMSN of polyneuropathie), en letsel of afwijkingen aan het zenuwstelsel dat zich “buiten” de hersenen bevindt. (perifeer neurologische aandoeningen, zoals het postpolio syndroom).
  • Verlamming, spierzwakte en spasticiteit door probleem met de aansturing vanuit de hersenen (cerebrale parese).

Het LEC is niet bedoeld voor mensen met chronische pijn (pijn zonder mechanische oorzaak), zenuwpijn of loopproblemen bij circulatiestoornissen (etalagebenen). Bij twijfel kun u of uw behandelaar met ons overleggen.

We behandelen mensen met vele vragen, zoals:

  • “Ik kan niet zonder schoen of beugel lopen.”
  • “Ik loop te langzaam.”
  • “Ik kan niet ver genoeg lopen.”
  • “Ik moet continu opletten bij lopen en dat kost heel veel energie.”
  • “Ik kan niet op ongelijk terrein lopen.”
  • “Ik val steeds door struikelen of (door)zwikken.”
  • ‘'Ik heb een verminderde balans tijdens het lopen.”
  • "Mijn voet, knie of heup gaat steeds schever staan waardoor ik moeilijk loop, makkelijk zwik/ struikel of pijnklachten krijg."
  • "Ik krijg steeds meer drukplekken in mijn spalken of schoenen waardoor ik ze niet meer goed kan dragen."
  • "Mijn dokter heeft aangegeven dat mijn been misschien recht gezet kan worden, wat heeft dat voor invloed op mijn lopen?"
  • "Andere mensen kijken naar me omdat ik anders loop."

Heeft u een behandelvraag die hier op lijkt, of heeft u een andere vraag? We horen het graag. U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier.

De meeste revalidatiecentra bieden behandelingen die veel lijken op de behandelingen van het LEC. Zoals het remmen van spasmen (bijv. met botuline neurotoxine), beugels/spalken, orthopedische schoenen en (fysio)therapie. Het unieke van het LEC is de bundeling van de faciliteiten en expertise van de afdelingen Orthopedie en Revalidatie van de Sint Maartenskliniek en de afdeling Revalidatie van het Radboudumc. Daardoor kijken wij met een vernieuwende blik naar het lopen en de balans. We gebruiken de laatste wetenschappelijke kennis en de meest moderne technische hulpmiddelen en faciliteiten die bij onze afdelingen beschikbaar zijn. Daarom zijn we niet gebonden aan een bepaald type behandeling. Wij kunnen alle beschikbare behandelmogelijkheden, inclusief operaties, aanbieden om uw lopen en balans te verbeteren.

Als u zich herkent in de hierboven beschreven loop- en balansproblemen, kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier. Natuurlijk kunt u dit ook met uw huisarts, behandelend specialist of paramedisch behandelaar (zoals de fysiotherapeut) bespreken. Uw huisarts of medisch specialist kan u (eventueel op advies van de paramedisch behandelaar) verwijzen naar het Loop Expertise Centrum (LEC).  

Als wij uw verwijzing ontvangen, beoordelen we die. Indien nodig vragen we – met uw toestemming – aanvullende medische informatie op bij uw eerdere behandelaren.

Verder vragen we u om een medisch vragenformulier in te vullen. Daardoor kunnen we tijdens de intake sneller tot de kern komen. Ook helpt het formulier om te beoordelen welke (para)medische professionals ingepland moeten worden.

Na ontvangst van het vragenformulier plannen we met u een intake-dag in. Deze intake sluiten we af met een eindgesprek en (voorlopige) conclusie en advies. U ontvangt hiervan een verslag thuis. Zo nodig kan er nog een aanvullende gangbeeldanalyse volgen waarna we het definitieve advies kunnen maken.

De intake bestaat uit een consult bij de revalidatiearts of physician assistant, samen met consulten bij een of meerdere van onze paramedici (fysiotherapie en ergotherapie). De dag sluiten we meestal af met een eindgesprek, waarbij we de bevindingen en conclusies met u bespreken. Soms vindt er nog een gangbeeldanalyse plaats en volgt het eindgesprek enkele weken daarna (op de polikliniek of telefonisch). U krijgt een verslag thuis zodat u de bevindingen en conclusies na kunt lezen.

De gangbeeldanalyse geeft inzicht in de manier waarop u loopt en hoe uw spieren samenwerken om de loopbeweging tot stand te brengen. Dit gebeurt onder meer door lichamelijk onderzoek en door uw bewegingen met een camera te registreren. Daarnaast maken we een 3D-opname van het lopen en meten we met geavanceerde apparatuur de krachten die tijdens het lopen worden uitgeoefend op uw benen. Op basis van de analyse kunnen we u een optimaal behandeladvies geven. Kijk voor meer informatie op onze pagina over de gangbeeldanalyse.

Ja, dat kan. Wij willen altijd proberen om de zorg zo dicht mogelijk bij huis te organiseren als dit kan. Wanneer de expertise van het LEC nodig is voor een optimale behandeling kan het in Nijmegen plaatsvinden. Natuurlijk stemmen we dat af met u en uw huidige behandelaar.

Als wij u voor uw behandeling binnen het LEC opereren, kan zo nodig ook de nabehandeling plaatsvinden in de Sint Maartenskliniek. Wij kunnen u voor de nabehandeling ook overdragen aan uw huidige revalidatiearts, huisarts of fysiotherapeut.

In overleg met de orthopedisch chirurg adviseren we soms een operatie. In een gezamenlijk spreekuur van Revalidatie en Orthopedie nemen we samen met u een besluit voor wel of niet opereren en welk type operatie. We bespreken dan met u onder andere het te verwachten effect van de operatie, de te verwachten duur van het herstel en de nabehandeling. We streven ernaar om de operatie binnen drie maanden uit te voeren.

De specifieke verwachtingen van een behandeling, ook van een operatie, bespreken we vooraf met u. Meestal horen we van onze patiënten terug dat het staan en lopen na de behandeling gemakkelijker gaat, minder aandacht kost en dat er geen of minder zware hulpmiddelen, zoals spalken en/of schoenen, nodig zijn.

U moet er echter wel rekening mee houden dat het herstel na een enkel/voet-operatie tot een jaar kan duren. Meestal is ook looptraining nodig om de nieuwe mogelijkheden optimaal te benutten. Het herstel en natraject kan langer duren als u een meer uitgebreide operatie krijgt op meerdere niveaus (multilevel operatie).

Het Loop Expertise Centrum is een samenwerking tussen de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc in Nijmegen. In het Radboudumc zien we vooral volwassenen met bewegingsstoornissen zoals: ataxie, dystonie en erfelijke spasticiteit. Volwassenen en kinderen met alle overige loop- en balansklachten zien we in de Sint Maartenskliniek.