Als nabehandeling van een operatie of als behandeling van een heupluxatie, krijgt uw kind een gipsbroek. Dat vraagt om een aantal aanpassingen in uw thuisomgeving waardoor u bijvoorbeeld zo min mogelijk laag hoeft te tillen en zoveel mogelijk voorbereid bent op de problemen die u tegen kunt komen.

Een ‘gipsbroek’ is een broek van lichtgewicht kunststof die ervoor zorgt dat de heup stevig op zijn plaats blijft en de heupkop niet meer uit de kom kan gaan. De gipsbroek omvat het lichaam van uw kind vanaf de taille tot aan de enkels (eventueel met voetjes). Ter hoogte van het kruis blijft een uitsparing. De binnenkant bestaat uit een katoenen tricot met een laag watten om de huid van uw kind te beschermen. Als de gipsbroek goed zit, komt uw kind terug op de afdeling. Daar controleren we of het gips nergens knelt en er geen scherpe randjes aan zitten. In principe mag uw kind dezelfde of de volgende dag alweer naar huis. De behandeling met een gipsbroek duurt drie maanden. Wanneer uw kind snel groeit en de gipsbroek daardoor te strak gaat zitten, wordt het gips opnieuw aangelegd. Hiervoor wordt uw kind opnieuw in ons ziekenhuis opgenomen.

Restdysplasie

Indien uw kind een gipsbroek heeft in verband met een heupluxatie, dan is de heupluxatie meestal na de behandeling opgeheven. Wel kan er nog sprake zijn van heupdysplasie. Deze restdysplasie wordt dan behandeld met een spreidbroekje. De periode waarin uw kind het spreidbroekje moet dragen, is afhankelijk van de ernst van de heupdysplasie. Als het niet lukt om de heup met spreidbroek en gipsbroek in de kom te krijgen, kan operatief ingrijpen noodzakelijk zijn.

Onze behandeling