print
Het eerste deel van een traject bij ZOOM-IN bestaat uit een intake bij de arts, waarbij de ouders/verzorgers het eerste deel aanwezig zijn. Het tweede deel hebben de ouders/verzorgers een gesprek met de kind-ouderondersteuner en de orthopedagoog. In dit gesprek wordt het hele traject nog eens doorgenomen en worden de hulpvragen van het kind, de ouders/verzorgers en school besproken. Op basis van de door ouders/verzorgers en school aangeleverde informatie en met de gegevens van de intake bekijken onze orthopedagoog, arts en kind-ouderondersteuner of uw kind voor een vervolg in de vorm van een tweedaagse multidisciplinaire screening bij ZOOM-IN in aanmerking komt. Ouders worden van dit besluit telefonisch op de hoogte gebracht.
Als het kind gescreend kan worden, wordt in overleg met ouders/verzorgers hiervoor een datum gepland. Twee weken na de screening zullen arts, orthopedagoog en kind-ouderondersteuner de uitslagen van het onderzoek en de daarmee samenhangende adviezen in een adviesgesprek met de ouders/verzorgers toelichten. De leerkracht of intern begeleider is bij dit gesprek van harte welkom.
Tijdens de screening krijgt het kind te maken met een multidisciplinair team. Het team van ZOOM-IN bestaat uit de volgende professionals die elk een eigen taak in de screening hebben:
De revalidatie-/jeugdarts
Bij ZOOM-IN werken een revalidatiearts en een jeugdarts. Een van deze artsen neemt tijdens de intake een neuromotorisch onderzoek af, doet een ogentest en een gehoortest en neemt een medische anamnese af. Dit om een beter beeld te krijgen van de medische voorgeschiedenis van het kind, de huidige medische situatie en het neurologisch functioneren. De artsen zijn voorzitter bij het multidisciplinair overleg en zij zijn altijd aanwezig bij het adviesgesprek met de ouders/verzorgers (en eventueel de school).
De kind-ouderondersteuner
De kind-ouderondersteuner is het aanspreekpunt en de contactpersoon voor de ouders/verzorgers en vertegenwoordigt in het team het belang van het kind. Zij heeft tijdens de screening nogmaals een kort gesprek met de ouders/verzorgers. De kinder-ouderondersteuner zit tevens bij het adviesgesprek en treedt ook op als trajectbegeleider.
De logopedist
Tijdens de logopedische screening vormt de logopedist zich op basis van verschillende onderzoeken, testen en observatie een zo compleet mogelijk beeld. Bijvoorbeeld van de communicatieve vaardigheden van het kind, de articulatievaardigheden, de mondmotorische vaardigheden en de eet- en drinkvaardigheden. De logopedist schrijft een verslag met bevindingen en geeft daarbij adviezen. De uitkomsten en adviezen worden aan de ouders/verzorgers teruggekoppeld in het adviesgesprek.
De fysiotherapeut
Tijdens de fysiotherapeutische screening neemt de fysiotherapeut een motorische test af, waarbij de fijne en de grove motoriek van het kind vergeleken worden met die van leeftijdsgenoten. Daarnaast voert de fysiotherapeut (afhankelijk van de hulpvraag) aanvullend kinderfysiotherapeutisch onderzoek uit. De resultaten hiervan worden in eerste instantie besproken met het team en later tijdens het adviesgesprek met de ouders/verzorgers.
De orthopedagoog
De orthopedagoog is betrokken bij de intake en bij de besluitvorming rondom de aanmelding voor screening en heeft de supervisie over de opzet en uitvoering van het psychodiagnostisch onderzoek en de eindrapportage. Vragen rondom de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling worden nader onderzocht en voor zover mogelijk beantwoord. Tijdens de afname van het onderzoek door de psychologisch medewerker word het kind door de orthopedagoog enige tijd geobserveerd. De orthopedagoog neemt deel aan de multidisciplinaire teambespreking en bespreekt de resultaten van onderzoek en adviezen in het adviesgesprek met ouders/verzorgers (en eventueel school). Ten slotte bespreken de orthopedagoog en de functionaris die het natraject op school verzorgt (ambulant begeleider van PPO) de samenvatting van de verzamelde gegevens, het resultaat van het teamoverleg en de bevindingen van het adviesgesprek.
De psychologisch medewerker
De psychologisch medewerker neemt een intelligentieonderzoek af om inzicht te krijgen in onder andere de schoolse vaardigheden, aandacht, informatieverwerking en taakaanpak van het kind. Het gedrag van het kind wordt aan de hand van een observatie en de gedragsvragenlijst, die zowel door ouders/verzorgers als door de leerkracht wordt ingevuld, besproken in het team. Vervolgens koppelt de orthopedagoog de resultaten hiervan in het adviesgesprek terug.
De ergotherapeut
De ergotherapeut neemt het ergotherapeutische onderzoek af. Binnen dit onderzoek wordt (afhankelijk van de leeftijd van het kind) onder andere gekeken naar: schijfvoorwaarden en het schrijven, activiteiten van het dagelijks leven, kleutervaardigheden, motorische coördinatie, basismotoriek, fijne motoriek en het planmatig handelen. De ergotherapeut schrijft een verslag met bevindingen en geeft daarbij adviezen. De uitkomsten en adviezen worden met ouders/verzorgers besproken in het adviesgesprek.
De maatschappelijk werker
De maatschappelijk werker heeft een gesprek met ouders/verzorgers om zicht te krijgen op de life-events van het gezin, de sociale situatie en de gezinskenmerken/communicatiepatronen. De maatschappelijk werker vraagt ook naar de ontwikkelingsstadia van het kind van geboorte tot heden, bijzonderheden in gedrag, sociale contacten en bijzonderheden ten aanzien van onderwijs. Vervolgens maakt de maatschappelijk werk een sociaal rapport op met de gegevens van het screeningsformulier. De maatschappelijk werker kan ook adviezen geven voor opvoedingsondersteuning. De informatie die ouders/verzorgers geven wordt vertrouwelijk behandeld en niet verstrekt aan derden.
De secretaresse
De secretaresse ontvangt kind en ouders/verzorgers bij aankomst en laat zien waar u de komende dagen zult zijn. Zij maakt na binnenkomst een foto van het kind en vraagt om legitimatie van het kind. Zij werkt vlak bij de wachtruimte en ouders/verzorgers en kind kunnen altijd bij haar terecht voor vragen en een luisterend oor.