Gepubliceerd op: 16-06-2022

Met je hersenen je ledematen aansturen. Voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld. Voor dwarslaesiepatiënten niet. Daar wil een internationaal consortium van vier partijen, waaronder de Sint Maartenskliniek en ONWARD, verandering in brengen met het onderzoekstraject ‘Brain-Spine Interfaces to Reverse Upper- and Lower-limb Paralysis’. Om dit onderzoek uit te voeren, ontving het consortium een subsidie van 3,6 miljoen euro van de European Innovation Council (EIC).

In het consortium werkt de Sint Maartenskliniek samen met ONWARD Medical N.V. (trekker van het project), École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) en CEA-Leti Clinatec. Met de subsidie willen de samenwerkingspartners twee belangrijke technologieën samenvoegen tot een Brain-Spine Interface (BSI) systeem voor mensen met een dwarslaesie. Het gaat om een combinatie van gerichte, geprogrammeerde stimulatie van het ruggenmerg én een implantaat dat hersensignalen meet en decodeert. Hiermee kunnen mensen met een dwarslaesie de ruggenmergstimulatie ‘aanzetten’ met hun brein, in plaats van met een knopje. Dit betekent dat zij daadwerkelijk gaan bewegen als zij de intentie hebben om te bewegen.

De Sint Maartenskliniek is de klinische partner in dit onderzoek. Wij trainen en oefenen met betrokken patiënten en geven samen met hen feedback over de bruikbaarheid van het systeem.

Samenwerking met ONWARD

“Mede dankzij de subsidie heeft het consortium een goede positie om BSI technologie te ontwikkelen en te testen, om zo mensen met een dwarslaesie te kunnen helpen”, zegt de CEO van ONWARD, Dave Marver. ONWARD ontwikkelt innovatieve therapieën om beweging, onafhankelijkheid en gezondheid bij mensen met een dwarslaesie te verbeteren. Een partner die perfect past bij de ambities van de Sint Maartenskliniek op het gebied van dwarslaesiezorg. Momenteel werken de Sint Maartenskliniek en ONWARD samen in diverse onderzoekstrajecten.

---NOOT VOOR DE REDACTIE---

Over de Sint Maartenskliniek
De Sint Maartenskliniek is een bijzonder ziekenhuis voor bijzondere vraagstukken. Met de specialismen orthopedie, reumatologie, revalidatie en pijnbestrijding is het ziekenhuis de grootste behandelaar op het gebied van houding en beweging in Nederland. De patiënten komen uit alle provincies om dankzij de hoog-specialistische zorg hun bewegingsvrijheid terug te krijgen. De Sint Maartenskliniek blijft zoeken en onderzoeken om de zorg voor de patiënten te verbeteren. Het gespecialiseerde ziekenhuis geldt dan ook al lange tijd als koploper in Nederland en Europa.

Meer informatie
Aart-Jan de Looff
Communicatieadviseur Sint Maartenskliniek
a.delooff@maartenskliniek.nl
06 10 26 39 36