Virtueel voorbereiden op noodgevallen

Gepubliceerd op: 18-05-2022

In een ziekenhuis staat de veiligheid van patiënten, bezoekers en medewerkers voorop. Onze medewerkers krijgen daarom training, zodat ze weten wat ze moeten doen bij een brand, ongeval of ontruiming. Maar wat als het er écht op aan komt? Weten ze dan nog steeds wat ze moeten doen?

Hoe kun je mensen beter voorbereiden op een calamiteit dan ze letterlijk in die situatie te zetten? Zodat ze leren, oefenen en ervaren hoe het is om onder druk te staan. De Sint Maartenskliniek ontwikkelde samen met The Simulation Crew een calamiteitentraining met virtual reality (VR). Geen e-learning meer met lappen tekst, maar interactief bezig zijn met de stof. Je gebruikt je hele lijf en zelfs je spraak. Dát is pas interactief! Een brand, onwelwording of ontruiming voelt levensecht. Op deze manier leer, oefen en ervaar je pas echt wat je bij een calamiteit doet. Die ervaring creëert een herinnering, waardoor je weet wat je moet doen bij een echte noodsituatie.

De virtuele calamiteitentraining is een combinatie van een mobiele game voor de theorie én een praktische training in VR. Bovendien wordt de opgedane kennis en vaardigheid ook meteen getoetst en van feedback voorzien. Michiel Smeets, instructeur bedrijfshulpverlening bij de Sint Maartenskliniek: “Een goede veiligheidsinstructie is praktisch en toets je in een nagebootste praktijksituatie. De nieuwe manier om dat te doen is nu dus in virtual reality.”

Deze calamiteitentraining voor zorgpersoneel is uniek. Maar dat hoeft niet zo te blijven. Ben je geïnteresseerd in deze training voor jouw zorginstelling? Kom dan naar de demomiddag op maandag 30 mei. Je kunt je hiervoor aanmelden via de website van The Simulation Crew. Op 4 juli organiseren we een extra demomiddag. Aanmelden daarvoor gaat via dezelfde website.

VR in de Sint Maartenskliniek

In de Sint Maartenskliniek zetten we vaak innovaties in om de zorg voor patiënten te verbeteren. Virtual reality is een van die innovaties. Een VR-bril op de neus kan helpen bij pijnbestrijding, en maakt medicatie soms zelfs overbodig. Ook op onze afdeling Revalidatie duiken revalidanten steeds vaker in die virtuele wereld. Bijvoorbeeld om te helpen bij het trainen van specifieke bewegingen. En nu gebruiken we VR dus ook om onze medewerkers beter te kunnen trainen.