M.O.T.I.O.N

M.O.T.I.O.N - Ontwikkeling van een exoskelet voor kinderen met cerebrale parese. Veel kinderen met neurologische aandoeningen waaronder cerebrale parese hebben moeite met lopen. Het (weer) leren lopen en het kunnen blijven lopen zijn belangrijke onderdelen van de revalidatie. In dit project is het doel voor deze kinderen een exoskelet en innovatieve enkel-voet orthese te ontwikkelen ter ondersteuning van het lopen.

Het M.O.T.I.O.N project is een Europees samenwerkingsproject met technische, industriële en klinische partners uit Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk en Nederland. Het doel van het project het kwaliteit van leven van kinderen met neurologische aandoeningen te verbeteren door de gezamenlijke ontwikkeling, evaluatie en implementatie van een exoskelet en een innovatieve enkel-voet orthese ter ondersteuning van het lopen. M.O.T.I.O.N krijgt subsidie van de Europese Unie (Interreg2MersZeeën), is in 2018 gestart en heeft een looptijd van 4 jaar.

Het M.O.T.I.O.N project bestaat uit verschillende deelprojecten:

  • Vertalen en valideren van de System Usability Scale (SUS) met als doel het ontwikkelen van een Nederlandse versie van de SUS. Dit is een vragenlijst die gebruikt kan worden om (revalidatie)hulpmiddelen, zoals dit nieuwe exoskelet, te evalueren op gebruiksvriendelijkheid voor zowel de patiënt als de therapeut. We krijgen hierbij onder andere ondersteuning van MedApp.
  • Meten van de torsiehoeken bij kinderen met CP, waarbij wordt gekeken hoeveel rotatiebeweging er in de benen bij kinderen met CP aanwezig is. Met deze informatie wordt bepaald waaraan de instelmogelijkheden van het nieuwe exoskelet moeten voldoen om voor zoveel mogelijk toekomstige gebruikers geschikt te zijn.
  • Objectief meten van stress: hierbij wordt met verschillende sensoren gekeken of we stress goed kunnen meten. Tijdens nieuwe en een beetje spannende testen worden bijvoorbeeld de hartslag, de temperatuur van de vingers, en de mate van zweten gemeten.

Onze partners binnen dit onderzoek zijn: