Dwarslaesie

Bij een dwarslaesie heeft u schade aan uw ruggenmerg. Bij het Revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek staat een team van experts klaar om u te helpen.

 

Bent u op zoek naar praktische informatie rondom uw dagbehandeling (poliklinische behandeling) of opname (klinische behandeling)? Bijvoorbeeld waar u rekening mee moet houden op uw eerste dag van behandeling, wat de bezoektijden zijn of bij wie u zich moet afmelden als u onverwacht niet kunt komen? Klik dan hiernaast in het zij-menu op 'Rondom uw zorg'. Daar vindt u alle praktische informatie over uw opname en poliklinische behandeling. 

Wat is een dwarslaesie?

Bij een dwarslaesie heeft u schade aan uw ruggenmerg, meestal door een ongeval, ontsteking of bloeding. De boodschappen tussen uw hersenen en de rest van uw lichaam worden hierdoor niet meer goed doorgegeven. Het meest bekende gevolg is dat de meeste mensen met een dwarslaesie niet meer kunnen staan of lopen. Maar een dwarslaesie is veel meer dan alleen maar niet kunnen lopen.

Een dwarslaesie betekent niet altijd dat uw ruggenmerg volledig is doorgesneden. Ook kleinere beschadigingen kunnen de communicatie via uw zenuwbanen verstoren, en leiden tot een verstoring van uw beweging of gevoel.

Afhankelijk van de oorzaak van de dwarslaesie is soms eerst een operatie nodig om meer ruimte te maken. In andere gevallen krijgt u medicijnen om de beschadiging te verkleinen. Zenuwen die in de knel hebben gezeten, kunnen zich deels herstellen, ook na een periode van maanden. Dat geldt niet voor zenuwen die helemaal kapot zijn. Het is vaak een kwestie van afwachten of er spontaan herstel optreedt.

Klachten

Door de dwarslaesie kunnen uw zenuwen de signalen van uw hersenen niet (goed) meer doorgeven. Daardoor kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Krachtverlies
  • Gevoelsstoornissen en pijn
  • Spasmen
  • Problemen met uw blaas en darmen
  • Problemen met seksualiteit en vruchtbaarheid 
  • Doorligwonden (decubitus) of andere beschadigingen van uw huid
  • Ademhalingsproblemen
  • Psychische klachten

De diagnose voor behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Contactarts Persoonlijk
2.

Contact revalidatiearts

SMK Icon Observatieonderzoek
3.

Onderzoek en observatie

SMK Icon Revalidatieplan
4.

Revalidatieplan

Behandeling

Als u net een dwarslaesie heeft opgelopen, wordt u opgenomen en verblijft u op locatie. Heeft u al langer een dwarslaesie? Dan kunt u voor uw behandeling ook terecht op de polikliniek. U kunt dan één of meerdere afspraken hebben op de polikliniek. Of u volgt meerdere dagdelen per week een therapieprogramma om bijvoorbeeld uw fysieke conditie te verbeteren.

Behandelmogelijkheden