Als u verlamd raakt, heeft de huid van uw verlamde delen meer zorg en aandacht nodig. Het kan zijn dat u doorligwonden krijgt. Dit wordt ook wel decubitus genoemd. Doordat u niet alle pijn, aanrakingen, druk op uw huid of temperatuurverandering kunt voelen, is uw huid kwetsbaarder voor bijvoorbeeld verbranding en infecties.
Decubitus is een ernstige complicatie bij een dwarslaesie. Decubitus is het ontstaan van afsterving van weefsel door druk-, schuif- en wrijving op uw lichaam. De oorzaak van decubitus is voortdurende lokale druk, uitgeoefend op een lichaamsdeel dat daartegen niet bestand is. Een kortdurende hoge druk kan net zo schadelijk zijn als een langdurige lage druk.
Normaal, als we staan, verplaatsen we onbewust het gewicht van de ene voet naar de andere. En als we bijvoorbeeld zitten, verplaatsen we van de ene bil naar de andere, of tijdens het liggen draaien we van de ene zijde naar de andere. Of we gaan even staan. Dit doen we omdat de druk op een bepaalde plaats te hoog wordt en de bloedcirculatie daar vermindert. Het lichaam reageert daar via seintjes naar de hersenen automatisch op. Bij een dwarslaesie wordt dit seintje niet meer doorgegeven aan uw hersenen. De aanhoudende druk die dan ontstaat op uw weefsels kan decubitus veroorzaken. Uw revalidatiearts leert u hoe u decubitus kunt helpen voorkomen.
Andere huidaspecten
In de revalidatiebehandeling leren we u omgaan met de diverse verzorgingsmogelijkheden van de verhoogde kwetsbaarheid van uw huid. Daarnaast geven we u hierover adviezen.
Een te droge huid
Door uw dwarslaesie zweet u alleen boven het dwarslaesieniveau. Doordat u onder dit niveau niet meer kunt zweten, kan uw huid daar erg droog worden.
Smetten
Smetten is een ontstekingsreactie van uw huid. Deze ontstaat door een combinatie van vocht, warmte en huid-op-huidcontact. Verder kunnen huidplooien die elkaar raken, gaan schuren. Hierdoor beschadigt uw huid.
Blaren
Blaren zijn plekken die ontstaan door het wrijven van uw huid langs een oppervlak. Vocht hoopt zich dan op tussen uw buitenste en binnenste huidlaag. Deze worden door de wrijving van elkaar gescheiden. Blaren ontstaan sneller op plaatsen waar het warm en vochtig is. Het zijn geen open wonden. Als u de blaar ontlast, kan deze gelukkig weer snel genezen.