Download dit plan

Het eerste onderzoek van uw looppatroon

Goed kunnen staan en lopen geeft u misschien wel één van de voornaamste vormen van vrijheid: uw bewegingsvrijheid. Een beroerte, HMSN, Cerebrale Parese, Parkinson of een dwarslaesie kunnen grote gevolgen hebben voor uw bewegingsvrijheid. In het Loop Expertise Centrum helpen wij u verder! Hieronder leggen we uit hoe. 

Mobiliteitspoli en Gangbeeldanalyse

Op de mobiliteitspoli doen we verschillende testen om in kaart te brengen hoe u loopt. Ook kunnen we een gangbeeldanalyse doen. Tijdens uw bezoek ziet u meerdere behandelaren. In elk geval de revalidatiearts of de physician assistent en de fysiotherapeut.

Doel mobiliteitspoli en gangbeeldanalyse

Afhankelijk van onze inschatting (naar aanleiding van de verwijsbrief en ingevulde vragenlijst) kunnen we aanvullend een gesprek met de ergotherapeut plannen. Tijdens uw afspraak met de fysiotherapeut maken we videobeelden van uw looppatroon.

Het doel van de mobiliteitspoli en de gangbeeldanalyse is om precies te weten op welke manier u loopt, en hoe uw spieren samenwerken om de loopbeweging tot stand te brengen. Op basis van deze analyse krijgt u van uw behandelend revalidatiearts een behandeladvies voor het lopen.

Voor wie?

De mobiliteitspoli en de gangbeeldanalyse kunnen u helpen als u problemen heeft met lopen en hiervoor behandeladvies wilt. U krijgt inzicht in de manier waarop u loopt en hoe uw spieren samenwerken om te kunnen lopen.

Wat gaan we doen bij gangbeeldanalyse?

Bij de gangbeeldanalyse voeren twee fysiotherapeuten en een labcoördinator het onderzoek uit in ons bewegingslaboratorium. Daar heeft u alle ruimte om te lopen. Hier staat ook apparatuur waarmee we uw looppatroon meten en registreren. Het onderzoek duurt ongeveer drie uur. Dit verschilt per het aantal bewegingen en/of spieren dat we onderzoeken.

Tijdens de gangbeeldanalyse vragen we u enkele keren heen en weer te lopen in de onderzoeksruimte. Eerst op blote voeten (als dit voor u mogelijk is). Daarna gaat u, afhankelijk van uw hulpvraag of de vraag van de verwijzer, met schoenen en/of spalken aan lopen. Als u normaal gesproken met bijvoorbeeld stokken of een rollator loopt, is het de bedoeling dat u dit bij het onderzoek ook doet.

Hoe bereidt u zich voor?

Videobeelden looppatroon

Tijdens uw afspraak met de fysiotherapeut maken we videobeelden van uw looppatroon. Uw benen moeten hiervoor tot en met uw heupen goed zichtbaar zijn. Dit betekent dat u in uw ondergoed in beeld komt. U kunt ook een strak hemd of t-shirt dragen en bijvoorbeeld een strakke aansluitende korte broek. 

Gebruikt u een loophulpmiddel, (nacht)spalken of draagt u speciale schoenen? Neem deze dan mee naar het onderzoek.

  • Draag bij het looponderzoek geen lange ruimvallende bovenkleding, maar een strak hemdje of T-shirt én een nauw sluitende onderbroek. Het is belangrijk bij het looponderzoek dat we uw benen tot en met uw navel zo goed mogelijk zien.
  • Gebruik op de dag van het onderzoek geen crème of huidzalf; de plakkers van het EMG blijven dan niet goed op uw huid plakken, waardoor we uw spieractiviteit niet goed kunnen meten.
  • Het onderzoek is niet vervelend of pijnlijk. Het kan wel zijn dat u na afloop moe bent. Ook kan het zijn dat u een lichte huidirritatie krijgt van de plakkers. Geef bij het onderzoek aan als u een gevoelige huid heeft of last krijgt van de plakkers.