Onderzoek: veel tests in de reumazorg zijn niet nodig
Binnen de huidige zorg wordt erg veel getest. Denk aan bloedonderzoek, röntgenfoto’s en scans. Deze tests kunnen nuttig zijn, maar lang niet alle tests zijn noodzakelijk. Dat is de conclusie van Evy Ulijn, die het (overmatige) gebruik van diagnostiek in de zorg voor reumatoïde artritis onderzocht.
Weinig toegevoegde waarde
Ulijn onderzocht hoe waardevol bepaalde diagnostische tests écht zijn. Verschillende tests die zij onderzocht, hadden weinig toegevoegde waarde in de zorg voor reumapatiënten. Zoals de standaard röntgenfoto’s van handen en voeten bij het vermoeden van RA. Ook het meten van bepaalde medicijnspiegels in het bloed helpt meestal niet bij het kiezen van de juiste behandeling. Daarnaast laten PET-CT-scans soms afwijkingen zien die onterecht als kanker worden geïnterpreteerd. Dat veroorzaakt weer onnodige onrust. Zelfs routinematige bloedcontroles bij langdurig medicijngebruik kunnen in veel gevallen minder vaak worden gedaan.
Vanaf eind 2025 gaan we in de Sint Maartenskliniek dan ook minder vaak bloedprikken bij patiënten waarbij de reuma stabiel is.
Zinnige zorg
Nu de zorg onder grote druk staat, is het extra belangrijk om ons te focussen op nuttige zorg. En om onnodige zorg - waar mogelijk - te schrappen. Dat geldt uiteraard niet alleen voor de reumazorg, maar voor alle specialismen waar mogelijk te veel wordt getest.