Artikeloverzicht

Voorkomen van post-operatieve wondinfecties

De Sint Maartenskliniek is gespecialiseerd in houding en beweging. In ons ziekenhuis worden dan ook veel orthopedische ingrepen gedaan. Veel van die ingrepen zijn operaties. Bij iedere operatie gaan onze mensen zorgvuldig te werk en zorgen we er met elkaar voor dat de risico’s op een wondinfectie tot een minimum worden beperkt.

Wat is een chirurgische wondinfectie?

Chirurgische wondinfecties zijn infecties die ontstaan na chirurgische  ingrepen aan het geopereerde lichaamsdeel. Deze infecties kunnen zich alleen tot de huid beperken, of kunnen ernstiger zijn waarbij onderhuids weefsel  is aangedaan. Wondinfecties kunnen symptomen geven zoals: roodheid, warmte, koorts, pijn of gevoeligheid rond de aangedane plek of afscheiding van pus. De meerderheid van de wondinfecties ontstaat binnen 30 dagen na de operatie. Chirurgische wondinfecties kunnen vaak worden voorkomen wanneer met zorg wordt omgegaan vóór, tijdens en na de operatie. Belangrijk dus om dit zoveel mogelijk te voorkomen.  

 

Wat doen ziekenhuizen om chirurgische wondinfecties te voorkomen?

Ziekenhuizen verzamelen informatie over specifieke operaties die zij kunnen vergelijken met nationale infectiedata. De Sint Maartenskliniek registreert alle chirurgische wondinfecties. Daarnaast wordt bij prothese operaties vooraf een speciale antibiotica-houdende zalf voorgeschreven en moeten patiënten zich wassen met speciale doekjes. Verder wordt er tijdens de operatie antibiotica voorgeschreven om het risico op een infectie nog verder te reduceren.

 

Kunt u als patiënt iets doen?

Ook als patiënt kunt u meehelpen met het verkleinen van het risico op een infectie. Mensen die roken zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor het ontwikkelen van infecties na de operatie. Als uw operatie binnen de komende 4 weken is, stop dan onmiddellijk met roken. Niet roken, helpt u om minder risico op een infectie te hebben. Lees meer informatie over stoppen met roken. Ook na de operatie kunt u iets doen: Vraag uw bezoek om niet te komen als zij zich ziek voelen (hoesten, niezen, koorts, diarree, braken). Vooral als het gaat om het verzorgen van de wond is het belangrijk goed te letten op hygiëne. Was uw handen voor en na het vervangen van de wondpleister. Als een familielid uw wond verzorgt moet hij of zij ook vooraf en na afloop de handen wassen. Gebruik na douchen altijd een schone handdoek om de wond droog te deppen.

Neem onmiddellijk contact op met uw arts of verpleegkundige wanneer symptomen van een wondinfectie zich voordoen, zoals: roodheid, pijn, wondlekkage of koorts.