print
Om uw herstel na uw ontslag zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, hebben we enkele leefregels voor u opgesteld.
Na uw operatie kunt u zich enige tijd niet helemaal fit voelen, zeker als u onder narcose bent geweest. U kunt last hebben van spierpijn en/of keelpijn (bij narcose). Een regionale anesthesie kan het betreffende lichaamsdeel tot uren na de operatie uitschakelen. Dit betekent dat u dit lichaamsdeel pas weer mag belasten als de verdoving is uitgewerkt en u er weer gevoel in heeft. Leg het verdoofde lichaamsdeel tot dat moment op een zachte ondergrond, ook om drukplekken te voorkomen.
Onze arts heeft u na de operatie uitleg gegeven over de ingreep en over uw mobilisatie daarna. Verder moet u na een algehele narcose voorzichtig zijn met zware maaltijden.
Formulier met overige leefregels
U krijgt na uw operatie een formulier mee naar huis, waarin verdere leefregels en afspraken staan. Afhankelijk van uw ingreep/behandeling krijgt u leefregels mee over:
- Hechtingen
- Wondverzorging
- Mobiliteit na uw ontslag
- Bijzonderheden met betrekking tot leefregels en risicobewegingen
- Medicatie
- Controleafspraken
Eerste tot twaalfde week na de operatie
De eerste week thuis bestaat uit zoveel mogelijk rust. Rust is van essentieel belang voor een goede genezing, de nieuwe kruisband moet de tijd krijgen om goed vast te groeien in de knie. Bij het lopen maakt u daarom altijd gebruik van twee krukken. De eerste vier weken na de operatie beperken uw dagelijkse activiteiten zich tot lichamelijke verzorging zoals wassen/aankleden en toiletgebruik. Omdat u verder niets mag doen, is het verstandig om thuis afspraken te maken over de huishoudelijke taken. In deze periode mag u ook nog niet zelf autorijden.
In de eerste acht weken neemt de kracht in uw knie wat af door atrofie (vermindering van spiermassa), zwelling en pijn. Daarom is een te zware belasting van uw knie, zoals bij draaibewegingen en springoefeningen, niet toegestaan in de eerste drie maanden na de operatie.
Verwachte duur van herstel
U moet er op rekenen dat u een aantal activiteiten in uw werk en sport geruime tijd niet kunt doen. Hoe lang dit precies duurt, hangt af van het verloop van uw revalidatie en uw persoonlijke omstandigheden. U leert, onder begeleiding van de fysiotherapeut, uw knie langzaam weer te belasten, zodat u de normale dagelijkse activiteiten op de juiste manier kunt verrichten. De meeste mensen bij wie we een kruisband vervangen, functioneren na een half jaar weer zoals vóór de beschadiging in het dagelijks leven.
Fysiotherapie thuis
Als u weer thuis bent, gaat u door met fysiotherapie in uw buurt. Het is belangrijk dat u vóór de operatie al een afspraak voor behandeling maakt met een sportfysiotherapeut. Op de afdeling krijgt u daarvoor een overdracht mee.
De eerste vier weken
De fysiotherapeut instrueert u hoe u de knie strekt en buigt en hoe u uw spiergevoel traint.
Vanaf week vier
U leert steeds zelfstandiger te bewegen. U werkt aan het herstel van het normale looppatroon. U leert weer lopen zonder krukken en oefent samen met de fysiotherapeut om het geopereerde been goed te gebruiken. U merkt dat het vooruit gaat: uw knie is steeds beter te bewegen. Ook de kracht en coördinatie van de spieren nemen toe. In deze periode mag u beginnen met fietsen en auto rijden.
Intensiever trainen
De fysiotherapeut houdt de mate waarin de knie belast kan worden nauwkeurig in de gaten. Als u de knie zwaarder kunt belasten, gaat u intensiever trainen en ook lopen zonder krukken. Het trainingsprogramma bestaat uit fietsen, roeien, steppen, lopen en specifieke kracht- en stabiliteitsoefeningen. U volgt ook een oefenprogramma voor thuis.
Werken
In deze periode kunt u weer beginnen met werken. Wanneer u uw werk kunt hervatten, hangt af van het soort werk dat u doet en de belasting van uw knie tijdens het werk. Als u vooral zittend werk doet, kunt u zes weken na de operatie meestal weer aan de slag. Zwaar lichamelijk werk, zoals in de horeca of in de bouw, kunt u pas na drie maanden hervatten. Als u gaat werken, blijft u wel bij de fysiotherapeut komen voor controle en behandeling.
Gevoelig litteken
In deze periode van het herstel kan het voorkomen dat het litteken gevoelig is als u knielt op de geopereerde knie. Bij een klein aantal mensen kan de pees in de knie geïrriteerd zijn.
Vanaf zes tot negen maanden
U leert de knie zwaarder te belasten met (sport-)specifieke trainingen zoals fietsen, steppen, roeien, (hard-)lopen en stabiliteitstraining. Ook traint u moeilijkere bewegingen met tempowisselingen en richtingsveranderingen, zoals slalommen, kap- en draaibewegingen, springen en hinkelen. U traint op verschillende soorten ondergrond, zoals een gymzaalvloer, bosgrond, zand en gras.
Intensieve belasting
Met deze specifieke training bereidt u de knie voor op intensieve belasting. Dit is van belang als u werk doet waarbij u veel staat, loopt, trap loopt of tilt en de kniebelasting dus groot is. Een goed gebruik van de knie tijdens het werk is belangrijk en draagt bij aan een goed herstel. Ook als u (weer) wilt gaan sporten is een specifieke training belangrijk. De meeste sporten kunt u na zes maanden weer uitoefenen. Sommige contactsporten, zoals voetbal, volleybal, basketbal en hockey kunt u pas na negen maanden hervatten.
Als u weer wilt gaan werken en/of sporten is het verstandig om dit eerst te bespreken met de orthopeed en/of de fysiotherapeuten/of de bedrijfsarts.