Bij een reconstructie van de voorste kruisband vervangt de orthopedisch chirurg de beschadigde kruisband door de pezen van de hamstrings of kniebuigers.

Waarom?

De voorste kruisband is één van de belangrijkste banden van de knie. Samen met de andere kniebanden, de beide meniscussen, het kraakbeen en de spieren zorgt de voorste kruisband voor de stabiliteit van het kniegewricht. Dit is noodzakelijk voor een goed functioneren van uw knie in het dagelijks leven en bij het uitoefenen van sporten.
De voorste kruisband bevindt zich midden in het kniegewricht en loopt van middenvoor naar buitenachter. Deze kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen niet te ver naar voren kan schuiven en niet te ver kan draaien. Door een plotselinge draai, door uitglijden of door lichamelijk contact bij het sporten kan uw voorste kruisband scheuren. Dit wordt meestal ervaren als ‘door de knie gaan’, waarbij u vaak een knappend geluid hoort. Daarna wordt uw knie meestal dik.

Waar moet u zijn?

De Sint Maartenskliniek probeert haar zorg zo dicht mogelijk bij uw woonplaats te organiseren. Sommige behandelingen, zoals operaties, worden echter slechts op een paar locaties uitgevoerd. Het kan daarom zijn dat niet het gehele traject van uw behandeling op dezelfde locatie van de Sint Maartenskliniek plaatsvindt. De voorbereiding en nazorg kunnen bijvoorbeeld ergens anders zijn dan de operatie. In het bericht dat u van ons ontvangt, melden we altijd de locatie waar u verwacht wordt.

Onze behandeling