Behandeling met medicijnen
Vaak is het nodig om reumatoïde artritis (RA) met een combinatie van verschillende (soorten) medicijnen te behandelen. Welk medicijn het beste werkt, kan per persoon verschillend zijn.
Samen bekijken we welke medicatie het beste werkt voor u. De Sint Maartenskliniek streeft naar een dosering die zo laag mogelijk is en toch effectief is. Op deze manier heeft u zo min mogelijk bijwerkingen op de lange termijn. De maatschappelijke kosten voor de behandeling kunnen we daarmee ook beperken.
Na drie tot zes maanden gaan we na of de (combinatie van) medicatie effect heeft. Bij ongeveer 40 tot 50 procent van de patiënten zien we al binnen drie maanden ná de start met het medicijn een grote verbetering. Als het medicijn niet of onvoldoende werkt, dan vervangen we het medicijn, in overleg met u, door een ander medicijn. Als het effect wel goed is, dan proberen we na zes maanden de dosering te verlagen. Door stapsgewijs de dosering te verlagen, krijgt u uiteindelijk de laagste, effectieve dosering. Zo blijkt bij ongeveer 60 procent van de mensen de dosering met gemiddeld de helft verminderd kan worden, terwijl het effect hetzelfde blijft. Als u door de lagere proefdosering meer klachten krijgt, dan verhogen we de dosering uiteraard weer. Als de RA rustig blijft, proberen we na verloop van tijd of u helemaal kunt stoppen met het medicijn. Dit lukt bij 10 tot 50 procent van de mensen. U hoeft dan nog maar een enkele keer per jaar langs te komen voor controle.