Artikeloverzicht

5 leefstijladviezen bij artrose

Artrose is een veelvoorkomende aandoening van de gewrichten. Het komt vaak voor in het knie- of heupgewricht, maar kan ook in bijna elk ander gewricht voorkomen.

Artrose is niet te genezen, daarom denken veel mensen dat er niks aan te doen is. Dat klopt niet. Er zijn veel mogelijkheden om uw klachten te verminderen. U kunt hier zelf ook veel aan doen. Daarom geven we u vijf tips:

 1. Blijf in beweging
  Regelmatig bewegen maakt uw spieren sterk en kan bijdragen aan het verminderen van pijn en stijfheid. Kies voor een vorm van beweging die bij uw mogelijkheden past, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of yoga. Bouw het bewegen geleidelijk op en voorkom overbelasting.

 2. Eet gezond
  Een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan bijdragen aan het behoud van gezonde spieren en gewrichten. 

 3. Let op uw gewicht
  Overgewicht kan de klachten bij artrose verergeren, want het betekent een extra belasting voor uw gewrichten. Door op een gezond gewicht te blijven, ontlast u de gewrichten en vermindert u de druk op het kraakbeen.Als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen. Afvallen is voor veel mensen moeilijk. Als dit voor u ook zo is, vraag dan om hulp.

 4. Voorkom overbelasting
  Bij artrose is het belangrijk dat er een evenwicht is tussen rust en activiteit. Voorkom overbelasting door regelmatig van houding en beweging te veranderen. En zorg dat u uw gewrichten niet te zwaar belast, til bijvoorbeeld geen zware voorwerpen.

 5. Voldoende rust
  Zorg voor voldoende slaap en neem regelmatig pauzes tijdens activiteiten. Voldoende rust kan bijdragen aan het verminderen van pijnklachten en stijfheid.