Wereldreumadag

12 oktober is de jaarlijkse Wereldreumadag. Op deze dag staan we extra stil bij de impact die een reumatische aandoening heeft op patiënten.

Een leven met reuma geeft soms uitdagingen. Onze artsen helpen u graag daarbij. Samen kijken we naar de mogelijkheden voor u om vitaal te blijven met reuma.

"Ik heb me nooit geremd gevoel door mijn reuma".

Een drukke baan. Twee jonge kinderen. Een vol sociaal leven. En dan ook nog een halve triathlon voltooien. In het leven van Annemarie Brons (37) heeft reuma wel een plek, maar van een rem is geen sprake. "Ik zoek bewust mijn grenzen op."

Heb ik reuma?

Eén op de vijf Nederlanders heeft last van reumatische klachten. Wanneer u veel pijn heeft in uw spieren of gewrichten, kan het zijn dat u een vorm van reuma heeft. Bij de Sint Maartenskliniek helpen we u graag bij het vaststellen van reuma en wat u in zo'n situatie het beste kan doen. Klik op de knop hieronder voor meer informatie over de symptomen van reuma en de wijze waarop de diagnose wordt vastgesteld.

"Ik heb al 70 jaar reuma, maar ben altijd blijven wandelen. Vele lange afstanden in Nederland en Spanje. Nooit opgeven is mijn motto."

- Reumapatiënt Inge

Tips tegen reumatische klachten

Zodra de herfst begint en het kouder wordt, neemt het aantal reumapatiënten met klachten toe. Mensen krijgen meer last van gewrichtspijn en stijve spieren. Medicatie helpt in veel gevallen al een stuk. Daarnaast kunnen reumapatiënten ook zelf veel doen om hun klachten te verminderen. Reumatoloog Karen Bevers geeft tips.

  1. Bewegen, bewegen en nog eens bewegen! We hanteren een beweegnorm van drie keer per week actief een half uur sporten, zodat je buiten adem raakt.
  2. Niet roken. Roken speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van reuma. Bovendien werken sommige medicijnen minder goed als je rookt.
  3. Eet gezond. Eten volgens de Schijf van Vijf is ontzettend belangrijk. Een gezond gewicht behouden, wat hieraan gelinkt is, helpt je om zo vitaal mogelijk te blijven.
  4. Kleed je warm aan. Door jezelf zo warm mogelijk te houden en te kleden, blijft je lichaam beter doorbloed en dat betekent minder pijn.

3 à 4 keer per jaar komen wij uit met een nieuwsbrief voor reumapatiënten. Hierin delen we de nieuwste ontwikkelingen met u. Klik hieronder om u aan te melden.