Reumatologie

Wereldreumadag

12 oktober OPENING EXPOSITIE IN NIJMEGEN

Op 12 oktober om 12.30 uur opent de expositie van Lisa in de E-gang in Nijmegen. Wees welkom!

Een leven met reuma geeft soms uitdagingen. Ons team van experts kijkt graag samen met u naar de mogelijkheden om vitaal te blijven met reuma. Voor ons is het alle dagen Wereld Reumadag, maar op 12 oktober geven we graag éxtra aandacht aan mensen met reuma.

Chronisch ziek op de gevoelige plaat: Lisa maakt onzichtbare ziekten zichtbaar

Het lastige leven met een onzichtbare ziekte, noemt ze het. En daar wil ze verbetering in brengen. Voor zichzelf, maar zeker ook voor anderen: begrip en herkenning kweken. Dat doet ze met haar kunst. De in juli afgestudeerde fotografe Lisa Kraaijeveld (23), met reumatoïde artritis,  legt de subtiele afwijkingen in de lichaamsbewegingen van chronisch zieken vast op de gevoelige plaat.

Met meer kennis komt meer begrip, redeneert Lisa. "Graag exposeer ik mijn foto’s vanaf 12 oktober in de Sint Maartenskliniek om mensen te informeren. En zo bij te dragen aan nog meer inclusie van mensen met chronische ziekten. Dat doen we in Nederland al super goed en daar ben ik heel dankbaar voor. Maar het kan altijd nóg beter.”

Heb ik reuma?

Eén op de vijf Nederlanders heeft last van reumatische klachten. Wanneer u veel pijn heeft in uw spieren of gewrichten, kan het zijn dat u een vorm van reuma heeft. Bij de Sint Maartenskliniek helpen we u graag bij het vaststellen van reuma en wat u in zo'n situatie het beste kan doen. Klik op de knop hieronder voor meer informatie over de symptomen van reuma en de wijze waarop de diagnose wordt vastgesteld.

"Ik heb al 70 jaar reuma, maar ben altijd blijven wandelen. Vele lange afstanden in Nederland en Spanje. Nooit opgeven is mijn motto."

- Reumapatiënt Inge

Tips tegen reumatische klachten

Zodra de herfst begint en het kouder wordt, neemt het aantal reumapatiënten met klachten toe. Mensen krijgen meer last van gewrichtspijn en stijve spieren. Medicatie helpt in veel gevallen al een stuk. Daarnaast kunnen reumapatiënten ook zelf veel doen om hun klachten te verminderen. Reumatoloog Karen Bevers geeft tips.

  1. Bewegen, bewegen en nog eens bewegen! We hanteren een beweegnorm van drie keer per week actief een half uur sporten, zodat je buiten adem raakt.
  2. Niet roken. Roken speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van reuma. Bovendien werken sommige medicijnen minder goed als je rookt.
  3. Eet gezond. Eten volgens de Schijf van Vijf is ontzettend belangrijk. Een gezond gewicht behouden, wat hieraan gelinkt is, helpt je om zo vitaal mogelijk te blijven.
  4. Kleed je warm aan. Door jezelf zo warm mogelijk te houden en te kleden, blijft je lichaam beter doorbloed en dat betekent minder pijn.